Općinama i gradovima tri milijuna kuna za projekte energetske učinkovitosti

Objavljeno: 21.03.2014. 12:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Andrej Švoger

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i varaždinski župan Predrag Štromar danas su svečano potpisali ugovore o dodjeli državnih potpora za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije općinama i gradovima koji su prijavili svoje projekte, a radi se o ukupnom iznosu od gotovo tri milijuna kuna.

Ministar Vrdoljak naglasio je kako se Varaždinska županija ponovno pokazala najbržom i najspremnijom kada se radi o prijavi projekata i povlačenju sredstava za njihovu realizaciju.

– Ono što je važno ovdje istaknuti jest činjenica da Varaždinci i župan Predrag Štromar ne propuštaju šanse kada se radi o projektima. Varaždinska županija je uvijek prva pripremljena i sada je gotovo tri milijuna kuna završilo u vašoj županiji, većim djelom u jedinicama lokalne uprave – rekao je ministar Vrdoljak.

Projekti su usmjereni prema energetskoj učinkovitosti, a dodijeljenim sredstvima obnavljat će se fasade, mijenjati prozori, izolacije, sustavi grijanja, a ujedno je ovo i investicija koja će potaknuti i nova zapošljavanja u građevinarstvu.

– Istina, radi se o skromnim sredstvima, ali i ova tri milijuna kuna koja će biti proslijeđena jedinicama lokalne samouprave, dostatna su za skretanje pažnje i realizaciju novih investicija – istaknuo je Vrdoljak.

Svoje zadovoljstvo dobivenim potporama nije krio ni varaždinski župan Predrag Štromar, koji je najavio i nova zapošljavanja u sektoru građevinarstva.

– To su sve projekti između 200 i 500 tisuća kuna. To nisu veliki projekti pojedinačno, no ukupno će se u sljedeća dva mjeseca investirati oko pet milijuna kuna. Najvjerojatnije će to raditi naše građevinske tvrtke, a mi imamo jako veliku glad za takvim projektima. 2008. godine imali smo jako puno zaposlenih u građevini. Pali smo više od pedeset posto što se tiče zaposlenosti, a ovakvim projektima moguća su nova zapošljavanja, što nam je i cilj – rekao je Štromar i dodao kako se na ovakvim vrstama natječaja pokazuje tko je najspremniji i tko ima dobre i kvalitetne projekte, bez obzira na stranačku pripadnost općinske ili gradske vlasti.

Komentari