Općine se udružuju kako bi lakše rješavale probleme

Objavljeno: 18.03.2011. 08:56

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Foto: varazdinska-zupanija.hr

U 429 općina u, odnosno u ruralnoj sredini, u Republici Hrvatskoj živi 1, 3 milijuna osoba ili četvrtina stanovništva. Brojne općine imaju jednake probleme, a zajednički nastup i koordinacija pomoći će svima. Isti problemi lakše se mogu riješiti kroz Udrugu općina, koja trenutačno okuplja 265 članica, a njihov broj svakim danom raste, istaknuto je jučer u Županijskoj palači na sastanku Udruga općina u Republici Hrvatskoj, čije su članice i četrnaest općina iz Varaždinske županije.

Predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić istaknuo je i kako je za općine najvažnija fiskalna decentralizacija te kako Udruga, između ostalog, zahtijeva osnivanje koordinacijskog tijela odgovornog za izradu plana teritorijalne reforme Hrvatske, a tražit će i nastavak dosadašnjeg procesa fiskalne i funkcionalne decentralizacije državne uprave.

Načelnik Općine Vidovec i član Upravnog odbora Udruge općina Bruno Hranić istaknuo je kako zajedničko djelovanje na rješavanju problema može dovesti do efikasnije lokane samouprave, izdvojivši kao najčešće probleme kanalizaciju, vodoopskrbu i komunalnu infrastrukturu.

Inače, Udruga općina u Republici Hrvatskoj interesna je organizacija hrvatskih općina osnovana 2002. godine i okuplja 251 od ukupno 429 općina Hrvatske.

Komentari