općina vinica

Općini Vinica petica iz transparentnosti proračuna

Objavljeno: 01.07.2022. 18:24

Zadnja izmjena: 01.07.2022. 18:24

Institut za javne financije objavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti županija, gradova i općina za razdoblje od studenog 2021. do travnja 2022. godine, a Općina Vinica dobila je najveću ocjenu, izvrstan (5).

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i, između ostalog, pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

S obzirom da prema rezultatima još 92 općine ne objavljuju ni sva tri dokumenta koje su po zakonu obvezni objavljivati, kako navode, Općina Vinica radi veliki korak prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana u lokalne proračunske procese.

Načelnik Branimir Štimec iznimno je zadovoljan ovom ocjenom te kaže da ocjena potvrđuje naš trud i rad, ali i da mještani mogu biti sigurni da Općina Vinica radi transparentno. Načelnik je zahvalio i na suradnji zaposlenicima Jedinstvenog upravnog odjela.

Komentari