ANALIZA TRANSPARENTNOSTI

Općini Visoko najviša ocjena iz transparentnosti treću godinu zaredom

Objavljeno: 06.07.2021. 14:39

Zadnja izmjena: 06.07.2021. 14:41

Institut za javne financije (IJF) svake godine analizira proračunsku transparentnost hrvatskih županija, gradova i općina sa svrhom potpunije transparentnosti i participacije građana.

Na listi gradova i općina u Varaždinskoj županiji koji su za transparentnost ocjenjeni najvišom mogućom ocjenom našla se i Općina Visoko.

Peticu za transparentnost Općina Visoko opravdavala je treću godinu zaredom čime je vidljiv značajan napredak u odnosu na prethodne godine.

-Trudimo se da poštujemo rokove i dostavimo pravovremeno sve informacije i sada je to službeno potvrđeno. Ovo je potvrda za naš rad i veseli nas da smo u vrhu jedinica lokalne samouprave koje su dobile peticu iz transparentnosti. Trudimo se da podaci u svakom trenutku budu dostupni svim našim mještanima – rekao je načelnik Dragutin Mateković dodavši kako je svatko slobodan u svakom trenutku predložiti svoje želje i zahtjeve.

Načelnik je ponosan što Općina Visoko treću godinu zaredom ostvaruje najvišu ocjenu iz proračunske transparentnosti.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Ta razina proračunske transparentnosti može se smatrati tek prvim korakom prema potpunijoj transparentnosti, odnosno temeljnim preduvjetom za edukaciju građana o lokalnim proračunima.

U sedam ciklusa istraživanja, prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica porasla je s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednjem ciklusu.

Komentari