Oporba: Proračun Općine Sračinec je mazanje očiju javnosti

Objavljeno: 21.01.2011. 11:57

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: sracinec.hr

Sračinečka oporba oglasila se danas priopćenjem u kojem tvrde da je proračun Općine Sračinec mazanje očiju javnosti, te da pokazuje neozbiljnost.

Oporbeni vijećnici općine Sračinec, iz koalicije HDZ-HSLS-HSS-DC-NL, navode  da iako u dubokoj krizi zbog vidljivog manjka prihoda od raznih uzalud planiranih investicija, načelnik ponovno za ovu godinu predlaže proračun iz kojeg je vidljivo da će koristi imati samo on i grupa oko njega.

Umjesto da u ovakvoj situaciji kada svaku kunu treba nekoliko puta okrenuti i pametno raspodjeliti, načelnik predlaže proračun u iznosu od 11.200.000,00 kuna, kao što je bio predložen i u 2010. godini, iako su realni prihodi u iznosu od 6.000 000,00 kuna. Za sve radove za koje se hvali i namjerava izvršiti u 2011. godini očekuje pomoć od države i županije, dok sa prihodima općine uglavnom pokriva lokalne rashode koji mu odgovaraju, navodi se u priopćenju.

No, iako ove godine poljoprivrednicima oduzima jadnih 10.000,00 kuna subvencije, za popravak poljskih puteva i slično, istovremeno sebi osigurava 90.000,00 kuna za svoju reklamu i promidžbu u medijima, odnosno još nekoliko stotina tisuća kuna za razne intelektualne i pravne usluge od kojih mještani Sračinca nemaju nimalo koristi. Iako je oporba (HDZ, HSLS, HSS, DC i NL) u navedenom proračunu predvidjela uštede za oko 450.000,00 kuna koje se mogu preusmjeriti za daleko potrebnije investicije (asfaltiranje ulica, rasvjeta, odnosno povećanje naknada socijalno ugroženih te subvencije za poljoprivrednike) svi prijedlozi su glatko odbijeni, a da se nisu ni razmotrili od strane vijećnika HNS-SDP-a, koji vjerno dižu ruke za načelnika.

Isto tako novci se unaprijed troše za razne projekte (Komarica) gdje općina niti nije vlasnik, dok su neki drugi projekti  izjalovljeni, ali načelnik u svojim istupima u medijima to zaboravlja istaknuti.

Oporba je također predlagala i veće naknade rodiljama, te dodatne stipendije za studente, kao i prijeku pomoć poljoprivrednicima, no načelnik se na to ne uopće ne želi obazirati. Za radove koje u ovoj godini neće  izvršiti ponovno će mu biti kriva država odnosno Vlada, zaključuju u priopćenju medjima oporbeni vijećnici Općine Sračinec.


Komentari