Oprez: Najviše srčanih udara dogodi se ponedjeljkom!

Piše: evz/VLM

Objavljeno: 31.01.2011. 09:18

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Američki kardiolog dr. Irwin Paige ovako je oslikao “idealnog antiinfarktaša”: To je činovnik u maloj općini ili pogrebnom zavodu, ne osobito borben i apsolutno bez ikakvih ambicija. Jede voće, povrće i zobene pahuljice, ne puši, ne pije, nema radio ni TV, nema kompjutor ni automobil, a iz preventivnih razloga podvrgnuo se kastraciji. Zaključujući svoj prikaz, dr. Paige je konstatirao: “Ja neću tako živjeti, pa makar dobio infarkt!”.

U moru savjeta za čuvanje srca najviše je onih koji nas upozoravaju na potrebu zdrave prehrane, prestanka pušenja i manje živciranja. U prilog tome ide i statistika koja kaže da muškarci u velikim gradovima umiru od infarkta približno 26 puta češće nego na selu ili u malim gradovima. Brojna znanstvena istraživanja, međutim, upozoravaju na mnoge druge faktore o kojima rjeđe vodimo računa, pa tako grupa britanskih liječnika u timu dr. Rodneyja Browna u knjizi “Moramo li umrijeti mladi” navodi: “Ponedjeljak je crni dan infarkta; najveći broj srčanih udara u svezi je s povratkom na omraženi posao nakon vikenda”.

Najmanje su riziku od infarkta izloženi oni ljudi koji vole svoj posao i rade ga s veseljem. Psihički faktor nesumnjivo je bitan čimbenik rizika kad je srce u pitanju. I dobro je u svojoj knjizi “Rijeka vječnosti” primijetio dr. Deepak Chopra da se granica između biologije i psihologije ne može uvijek sa sigurnošću povući. Očaj i beznađe povećavaju rizik od srčanog napada i raka pa tako skraćuju život. Radost i ispunjenje čine nas zdravima i produljuju život.


Agencija VLM



Komentari