vozači, polako!

OPREZ U PROMETU Postavit će se kamere koje vide baš sve: i kako razgovarate na mobitel, i...

index.hr

Objavljeno: 27.02.2017. 20:19

Zadnja izmjena: 27.02.2017. 21:42

Foto: Arhiva

Kako prenosi index.hr, MUP trenutno izrađuje i prikuplja dokumentaciju potrebnu za provedbu natječaja kako bi se uvelo automatsko procesuiranje prometnih prekršaja. Naime, do sada je bio potreban određeni vremenski period kako bi kazne stigle, no s uvođenjem automatizacije, kazne bi stigle odmah.

Također, index piše kako automatizacija predstavlja funkcionalno tehničko rješenje koje otkriva i detektira počinjenje određenih prekršaja propisanih Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.

Te se, na temelju tako nastale fotografije ili videozapisa, vozilo prepoznaje prema registracijskoj tablici, nakon čega se na temelju dostupnih baza podataka registriranih vozila u Hrvatskoj, ali i drugim dostupnim bazama registriranih vozila (Europska unija), automatski izrađuju i na adresu vlasnika dostavljaju potrebne obavijesti o prekršaju ili drugi dokumenti u skladu s odredbama Prekršajnog zakona.

Prvenstvena namjera postavljanja kamera je bila ta da se kazne prebrzi vozači, no putem njih se također mogu sankcionirati i drugi prekršaji poput korištenja mobitela u vožnji, nekorištenja sigurnosnog pojasa, a ukoliko ih netko poželi oštetiti, može odslužiti i zatvorsku kaznu do 5 godina. Da bi oštećivanje ili krađa kamera bila što teža, kamere su postavljene u ormare neprobojne za metke, piše index.hr.

Komentari