I optužnica protiv Čehoka u aferi Mercator vraćena državnom odvjetništvu

Objavljeno: 23.05.2012. 21:31

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

Još jedna optužnica koju je državno odvjetništvo podiglo protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka doživjela je težak udarac. Nakon što je prije desetak dana Županijski sud u Zagrebu vratio USKOK-u optužnicu protiv Čehoka i varaždinskog poduzetnika Davora Patafte, na isti se potez odlučio i Općinski sud u Koprivnici koji je državnom odvjetništvu vratio optužnicu podignutu protiv Čehoka i bivšeg direktora komunalne tvrtke Parkovi Miljenka Ptičeka vezano uz spornu zamjenu zemljišta između Parkova i Grada Varaždina „tešku“ 4,5 milijuna kuna.

>> DORH podigao optužnicu protiv Ivana Čehoka i Miljenka Ptičeka

Potvrdila nam je to i Čehokova odvjetnica u tom slučaju Jasna Novak.

- Prihvaćeni su naši prigovori kojima smo upućivali na manjkavosti optužnice i na činjenicu da državno odvjetništvo nije dokazalo postojanje kaznenog djela. Sud je zatražio bolje razjašnjenje optužnice i eventualno provođenje građevinsko-financijskog vještačenja - rekla nam je odvjetnica Novak.  

>> Ruši li vlastovnica optužnicu protiv Čehoka i Ptičeka?

U optužnici koju je Općinski sud u Koprivnici vratio državnom odvjetništvu, Čehok i Ptiček su se sumnjičili da su dogovorno izvršili zamjenu zemljišta kojom je tvrtka Parkovi došla u posjed zemljišta na elitnoj lokaciji uz varaždinsko groblje u zamjenu za odricanje od zakonskog prava stjecanja vlasništva nad zemljištem uz rijeku Dravu.

Zemljište uz varaždinsko groblje Parkovi su tada prodali Mercatoru te je danas na tom mjestu njihov trgovački centar dok je na zemljištu uz rijeku Dravu izgrađena nova gradska sportska dvorana za potrebe Svjetskog prvenstva u rukometu.

Državno odvjetništvo optužnicom je teretilo Čehoka i Ptičeka da su izvršili zamjenu iako su znali da su oba zemljišta trebala biti u vlasništvu Grada Varaždina te da su na taj način oštetili gradski proračun za 4,5 milijuna kuna.

Optužnica je podignuta u listopadu prošle godine, nakon što je Čehok zajedno s Pataftom uhićen u sklopu USKOK-ovog slučaja koji je također doživio istu sudbinu. Protiv Ptičeka se istovremeno vodi i slučaj na varaždinskom Županijskom sudu zbog sumnje na malverzacije u tvrtki Parkovi.

Komentari