Optužnica protiv bivšeg pomoćnika ministra branitelja, cinkao ga Brumen?

Objavljeno: 18.06.2014. 10:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Andrej Švoger

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv bivšeg pomoćnika ministra branitelja Dinka Mikulića i još tri osobe. Kako stoji u službenom priopćenju USKOK-a, optužnica je podignuta protiv četvorice hrvatskih državljana D. M. (1952.), D. S. (1965.), N. Š. (1961.), M. S. (1972.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (17.6.2014.)...

Prema priopćenju, optužnicom se prvookrivljeniku Dinku Mikuliću, kao ravnatelju Uprave za pravne i stambene poslove i pomoćniku ministra branitelja, ranije ravnatelju Uprave za stambeno zbrinjavanje i pomoćniku ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u čijoj je nadležnosti rješavanje stambenog zbrinjavanja HRVI i članova obitelji poginulih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, stavlja na teret da je, od lipnja 2005. do prosinca 2012. godine, u Zagrebu, kao protuuslugu za odabir jednog društva kao prodavatelja stanova na području Varaždina, bez obzira na stvarne potrebe i suprotno propisanim uvjetima javnog poziva, od članova Uprave i suvlasnika tog trgovačkog društva u više navrata tražio da mu isplate ukupno 250.000,00 eura, od čega je primio 50.000,00 eura. Društvo spomenuto u optužnici je Stanoing, za kojeg se već vežu afere.

Osim navedenog, Mikuliću se stavlja na teret da je prilikom odlučivanja o dodjeli prava na stambeno zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata, preko reda prvenstva i bez obzira što nisu bili ispunjeni zakonom propisani uvjeti, ostalim okrivljenicima na njihovo traženje omogućio dobivanje stambenih kredita.

Da podsjetimo, već od ranije špekulira se kako je upravo Eduard Brumen, bivši direktor i suvlasnik Stanoinga, navodno ključni svjedok u aferi vezanoj za bivšeg pomoćnika ministra branitelja. Istraga protiv Mikulića odvijala se u vrijeme kad su Eduard Brumen i njegov sin bili u istražnom zatvoru zbog sumnje u pronevjeru u Stanoingu. Brumenova obrana je pak tvrdila da on nije procesuiran u navedenom slučaju te ne čudi da se upravo ime bivšeg direktora Stanonga veže uz nagađanja da je on svjedok pokajnik.

Komentari