Optužnica u slučaju lažnih mirovina: Varaždinski doktor Ostoić prvooptuženi

Objavljeno: 13.06.2012. 15:51

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:16

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 69 hrvatskih državljana u slučaju lažnih invalidskih mirovina. Prvooptuženi u slučaju je varaždinski doktor Ivan Ostoić, a trećeoptuženi, osumnjičen za posredovanje, je također Varaždinac Zoran Primorac.

Optužene se optužnicom sumnjiči za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zlouporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te pomaganje u primanju mita.

Optužnicom se prvookrivljenom Ivanu Ostoiću, kao vještaku Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Područne službe u Varaždinu, i drugookrivljenom Dragi Rubali, kao bivšem načelniku Odjela medicinskog vještačenja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, stavlja na teret da su, od kolovoza 2010. do  listopada 2011. godine, u Varaždinu i Zagrebu, okupili i u zajedničko djelovanje povezali više osoba s ciljem da zainteresiranim osobama osiguraju stjecanje prava na invalidske mirovine bez obzira da li ostvaruju uvjete za te mirovine, uz plaćanje novčane naknade u iznosima od 1.750 do 7.500 eura.

Sukladno planu grupe, trećeokrivljeni Zoran Primorac je pronalazio zainteresirane osobe za stjecanje invalidske mirovine, od njih primao novac, ugovarao im sastanke s Ostoićem i prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Još je jedan muškarac također pronalazio zainteresirane osobe koje je upućivao Primorcu, a petookrivljenica je isto tako pronalazila zainteresirane osobe te ih je upućivala na liječničke preglede radi pribavljanja nužne medicinske dokumentacije za pokretanje postupka za dobivanje invalidske mirovine, primala od njih novac i predavala ga Ostoiću.

Nakon toga su, sukladno prethodnom dogovoru, Ostoić i Rubala razmatrali prikupljenu medicinsku dokumentaciju, davali upute zainteresiranim osobama o daljnjim medicinskim pregledima i pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje će se ishoditi invalidska mirovina.

Potom su zainteresirane osobe pribavljenu dokumentaciju dostavljale Ostoiću koji im je davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad, a zatim je Rubala, koristeći se poznanstvom sa šestookrivljenicom, glavnom administratoricom Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, koja je zaprimala i obavještavala osmookrivljenicu o tim predmetima, osiguravao da predmete koje su on i Ostoić pripremili osmookrivljenica, kao predsjednica Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, dodijeli u rad Vijeću kojemu je on bila predsjednica, a sedmookrivljena članica.

One su potom za novčanu naknadu potvrđivale pozitivna mišljenja Ostoića i drugih vještaka područnih službi HZMO-a.

Novac dobiven od ostalih okrivljenika, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno su dijelili Ostoić, Rubala, Primorac te još pet osoba.

USKOK je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Komentari