PREDAVANJE POLJOPRIVREDNICIMA

LAG Sjeverozapad za potporu mladim poljoprivrednicima izdvaja 90.000 eura

Objavljeno: 15.02.2023. 12:47

Općina Maruševec i Ministarstvo poljoprivrede ogranizirali su jučer predavanje za poljoprivrednike, a najavljeno je da će Lokalna akcija grupa - Sjeverozapad početkom ožujka raspisati još jedan za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstva. 

Nakon pozdravnih riječi načelnika Općine Maruševec Marija Klapše, koji je tom prigodom najavio skori općinski natječaj za poljoprivrednike, na predavanju su o novom programskom razdoblju te uvjetima za ostvarivanje potpora kao i obvezama korisnika u novom programskom razdoblju do 2027. godine govorile Mara Bogović i Jelena Stipetić iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede. Uz njih, na predavanju je prisusvovao i leader menadžer i tajnik LAG-A Sjeverozapad, Emil Tkalec. 

-Za ovaj, treći LAG natječaj namijenjeno je 90 tisuća eura, što će biti dostatno za šest projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva ili samoopskrbnih poljoprivrednih gospodarstava s područja našeg LAG-a, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura. Potpora malim poljoprivrednih gospodarstvima će i ovoga puta biti dodijeljena u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti za modernizaciju ili unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno, za povećanje proizvodnog kapaciteta. Visina potpore po projektu iznosit će 15 tisuća eura - rekao je Tkalec.

Intenzitet ove potpore ponovo će biti sto posto, a za ta bespovratna sredstva LAG-a mali poljoprivredni proizvođači moći će kupiti domaće životinje, višegodišnje bilje, sjeme i sadni materijal, moći će graditi i opremati gospodarske objekte, kupiti poljoprivrednu mehanizaciju, strojeve i opremu, podizati ili rekonstruirati višegodišnje nasade, graditi i opremati objekte za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ali i stjecati potrebna stručna znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje.

 

Komentari