grad varaždinske toplice

Organizirana edukacija za novu generaciju vodiča za potrebe turističkog dežurstva

Objavljeno: 29.03.2023. 18:42

Zadnja izmjena: 29.03.2023. 18:42

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice i gradska Turistička zajednica i ove su godine organizirale edukaciju za novu generaciju interpretatora i vodiča za potrebe turističkog dežurstva u arheološkom parku Aquae Iasae u nadolazećoj sezoni.

Naime, Zavičajni muzej i Turistička zajednica Grada Varaždinskih Toplica ovaj su program po prvi puta organizirale 2020. godine s ciljem da polaznici upoznaju bogatu topličku antičku baštinu kako bi ju turistima i posjetiteljima prezentirali na najbolji mogući način. Ravnateljica Zavičajnog muzeja Spomenka Vlahović buduće je interpretatore i vodiče upoznala s bogatim kulturnim antičkim nasljeđem topličkog lokaliteta, važnosti njegovog kulturnog značaja i baštinske vrijednosti.

- Sudionici su dobili sve potrebne informacije vezane uz očuvanje arheološkog lokaliteta Aquae Iasae kao i sve potrebne stručne smjernice koje su vezane uz njegovo očuvanje kao zaštićenog arheološkog lokaliteta kulturne baštine Republike Hrvatske - rekla je.

Dio predavanja održala je i direktorica Turističke zajednice Varaždinske Toplice Lana Husnjak koja je polaznicima prenijela potrebne informacije o kulturnom turizmu te ih upoznala s tri vrlo poznate kulturne rute Vijeća Europe čiji su dio i Varaždinske Toplice. Riječ je o ruti rimskih careva i povijesnih termalnih gradova, a posebno je istaknula kako je toplička arheološka baština upisana i u top 20 arheoloških destinacija Republike Hrvatske.

Organizatori su najavili kako je u travnju planiran još jedan termin edukacije nakon čega će za razdoblje od travnja do listopada biti pripremljen online javni raspored vikend dežurstava

Komentari