Osim lažnih invalidnina, za 5.000 eura sređivane su i sudske ovrhe

Objavljeno: 17.11.2011. 07:02

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:11

Afera namještanja lažnih invalidskih mirovina proširila se i na Općinski sud u Varaždinu, gdje su za 5.000 eura "nestajale" i ovrhe

Afera namještanja lažnih invalidskih mirovina dobila je ovih dana nastavak. USKOK je donio nalog o provođenju i proširenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana zbog primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

USKOK je pritom predložio određivanje istražnog zatvora protiv službenika Općinskog suda u Varaždinu, zaposlenog na radnom mjestu sudskog ovršitelja.

Kako se sređivala lažna invalidska mirovina?

Njega se sumnjiči da je jednom od zainteresiranih, a kasnije također okrivljenih, ponudio sređivanje invalidske mirovine za koju nije imao uvjete. Sve je trebao srediti dr. Ostojić, uz naknadu od 3.500 eura, a njegova provizija u cijelom poslu bila je 200 eura.

Potom je dr. Ostojić od dr. Rubale dobio upute koju liječničku dokumentaciju zainteresirani za mirovinu treba pribaviti.

Posao dr. Ostojića bio je donijeti  nalaz i mišljenje o invalidnosti, odnosno općoj i trajnoj nesposobnosti za rad, nakon čega je dr. Rubala od Stručnog povjerenstva HZMO-a ishodio potvrđivanje Ostojićevih nalaza i mišljenja.

Na temelju toga je lažnom invalidu priznato pravo na invalidsku mirovinu koju i danas prima, a preuzeti novac međusobno su podijelili navedeni uključeni u posao sređivanja lažne mirovine.

Za 5.000 eura "nestajale" i ovrhe

No, sređivanje lažnih mirovina nije bila jedina stvar koja se dala riješiti "kuvertom ispod stola". Prema optužnici USKOK-a, djelovanje skupine koja je nezakonito sređivala invalidske mirovine proširilo se i na varaždinski Općinski sud, gdje su na nezakonit način rješavali i ovrhe.

Naime prema optužnici USKOK-a, optuženi sudski ovršitelj, na nagovor dr. Ostojića i još jednog okrivljenika, za 5.000 eura otuđio je sudski spis u predmetu koji se po prijedlogu jedne banke vodi protiv petoro ovršenika zbog ovrhe na njihovim plaćama.

Cilj je bio spriječiti daljnje vođenje ovršnog postupka i naplata potraživanja ovrhovoditelja.

Optuženi je spis je neovlašteno i kriomice uzeo te ga predao dr. Ostojiću i još jednom okrivljeniku, za što je od dr. Ostojića u dva navrata primio ukupno 5.000 eura.

Ostojić i Rubala na vrhu kriminalne piramide

Podsjetimo, prije nešto više od mjesec dana USKOK je priveo pet osoba, među kojima i Ivana Ostojića, ovlaštenog vještaka varaždinske područne službe HZMO-a, te poznatog tv i radijskog voditelja Dragu Rubala, bivšeg načelnika Odjela medicinskog vještačenja HZMO-a.

Uskoro je otvorena istraga protiv ukupno 35 osoba, koji su godinama sređivali lažne invalidske mirovine za naknadu od dvije do pet tisuća eura na području Varaždina i Zagreba.

Prema nekim procjenama, tijekom funkcioniranja cijele organizacije, oko tisuću osoba preko njih je došlo do lažnih invalidskih mirovina, a državni proračun oštećen je za preko 30 milijuna kuna.

Komentari