odluka na županijskoj skupštini

Osnovnoškolci iz Velikog i Malog Bukovca će uskoro pohađati nastavu u jednoj smjeni

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 04.07.2019. 12:56

Zadnja izmjena: 04.07.2019. 13:04

Osnovnoškolci s područja općina Veliki i Mali Bukovec pridružit će se svojim vršnjacima širom županije u pohađanju nastave u jednoj smjeni. Naime, nakon što su općinska vijeća Velikog i Malog Bukovca prihvatila odluke o sufinanciranju rekonstrukcije škole, koja ujedno znači i povećanje broja učionica i ostalog pratećeg sadržaja, takvu je odluku donijela i Varaždinska županija na sjednici Skupštine koja je održana u četvrtak.

Riječ je o prihvaćanju kapitalnog projekta rekonstrukcije postojećeg objekta dvorane Osnovne škole Veliki Bukovec kojom će se veći dio urediti u novu sportsku dvoranu, a manji dio prenamijeniti u učionički prostor te ostale prateće potrebne prostore.

Bit će to veliko olakšanje za mještane osnovnoškolske dobi obiju općina, ali i za njihove roditelje budući da će se osim pohađanja nastave u jednoj smjeni moći organizirati i boravak djece u školi nakon nastave do povratka roditelja s posla.

Osnovnu školu Veliki Bukovec pohađaju 263 učenika, s područja općina Mali i Veliki Bukovec, organiziranih u 18 razrednih odjela te su u školi zaposlena 43 djelatnika. Škola trenutno ima organiziranu nastavu u dvije smjene. Škola ima neiskorišteni prostor u dijelu građevine (dvorane) čija je konstrukcija izgrađena još 1996. godine kao trodijelna sportska dvorana, no do danas nije dovršena u skladu s početnim projektom.

– Početkom 2000. prenamjenom je trećina prostora uređena u jednodijelnu sportsku dvoranu, a preostale dvije trećine građevine do danas su ostavljene neiskorištene. 2017. godine izrađena je projektna dokumentacija kojom se rekonstruira ukupni prostor za potrebe organizacije nastave u jednoj smjeni pa se dobiva potrebni učionički prostor, nova školska kuhinja s blagovaonom, novi ulaz u školu te ostali prateći prostor u skladu sa školskim pedagoškim standardom. Isto tako uredit će se nova i veća dvodijelna dvorana koja je također u skladu sa školskim pedagoškim standardom – pojasnio je načelnik općine Mali Bukovec i HSS-ov član Županijske skupštine Darko Marković.

On je svojim glasom na sjednici Skupštine u četvrtak podržao ovakvu odluku, koja je usvojena jednoglasno, a koja znači bolje standarde u obrazovanju. Ujedno je podsjetio da je i Općinsko vijeće Malog Bukovca također podržalo odluku da Općina sudjeluje u sufinanciranju cijelog projekta, odnosno stvaranju boljih obrazovnih uvjeta za male mještane obiju općina. Planirana vrijednost kapitalnog projekta, na bazi projektiranih cijena, iznosi 13 milijuna kuna. Sufinancirat će općine Veliki Bukovec i Mali Bukovec u dijelu od 25 posto te Varaždinska županija preostalih 75 posto sredstvima planiranim u tri proračunske godine, 2019., 2020. i 2021. godini.

Komentari