kreativni praznici

Osnovnoškolci topličke škole okušali se u informatičkoj radionici – micro:bit, prvoj takve vrste u njihovoj školi

Objavljeno: 14.04.2017. 15:05

Zadnja izmjena: 14.04.2017. 15:05

Foto: Varaždinske Toplice

Unatoč proljetnim praznicima, učenici Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića u Varaždinskim Toplicama ipak nemaju odmora te su željni novih znanja. Stoga su jučer sudjelovali u  uvodnoj Micro: bit  radionici koju je za sve zainteresirane učenike od 5.do 8. razreda organizirao profesor fizike Žarko Tomičić.

Cilj je prve radionice, koja je trajala 90 minuta, bio upoznati učenike s nekim osnovnim blokovima naredbi u Microsoftovom block- editoru te ih vrlo brzo naučiti kako se njima koristi sa svrhom osmišljavanja vlastititih programa.

Tako su neki učenici od svog micro:bita napravili termometar dok su ga neki prilagodili da osjeti ubrzanje pri vožnji na biciklu. Osnovna ideja radionica je da učenici samostalno istražuju sve mogućnosti uređaja uz povremene instrukcije i objašnjenja učitelja. Na taj će način najbolje razvijati vlastitu kreativnost.

Micro:bit je mini računalo ili kako ga još neki zovu, mikro-kontroler, a sastoji se od 25 LED dioda koje služe kao izlazne grafičke jedinice te od dvije tipke koje služe kao ulazne jedinice. Osim ovih tipki, micro:bit osjeća okolinu pomoću nekoliko senzora, a osnovna svrha micro:bita je razvoj vještina vezanih uz programiranje i kreiranje igara. 

Komentari