Šira parkirališta za osobe s invaliditetom u Varaždinu

Piše: evz / VLM

Objavljeno: 14.01.2011. 11:35

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: -

Neke lokacije parkirališta za osobe s invaliditetom ne odgovaraju ni iz sigurnosnih razloga jer se nalaze uz vrlo prometne ulice.

Varaždin se kao malo koji drugi grad u Hrvatskoj može pohvaliti velikim brojem parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. No, iako se mogu naći na nekoliko mjesta u središtu grada te ispred svih gradskih institucija, njihovi korisnici upozoravaju na problem koji većina ostalih građana i ne zapaža.

Između parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom nisu ucrtane slobodne zone. Parkiraju li se dva automobila jedan do drugoga, nemoguće je otvoriti vrata i postaviti invalidska kolica. Nepokretnim i slabo pokretnim osobama takva su parkirališna mjesta zapravo potpuno neupotrebljiva – rekao nam je tajnik Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Varaždina, Marijan Mumlek.

Jesu li upoznati s problemom parkiranja osoba s invaliditetom, provjerili smo kod gradskog koncesionara, tvrtke Crtorad.

Znamo za taj problem i prvi su koraci za njegovo uklanjanje već napravljeni. Sadašnji izgled i lokacije parkirališnih mjesta određeni su prije više od deset godina. Neke lokacije parkirališta za osobe s invaliditetom ne odgovaraju ni iz sigurnosnih razloga jer se nalaze uz vrlo prometne ulice. Vlada je donijela pravilnik prema kojem se moraju graditi staze za invalide, postaviti liftovi, pa i graditi parkirališta – rekao nam je direktor Crtorada, Tomo Ježovita.

Gradu i policiji predložili smo da se provjere sva parkirališta kako bi se ukinula ona na nepovoljnim mjestima, a na drugima mogli bi ucrtati neutralne zone - otkrio je Ježovita. Grad je prijedlog dobio i počeo s procjenama.

Čim se definiraju sve lokacije, Gradsko vijeće ili gradonačelnik dat će zeleno svjetlo da se započne s crtanjem – dodao je Marijan Bakulić, pročelnik komunalnog odjela. Osim na preuska parkirališta osobe s invaliditetom upozoravaju na još jednu neugodnost. - Probleme nam stvaraju vozači koji u obitelji imaju invalide na temelju kojih su došli do znaka pristupačnosti, odnosno plave okrugle naljepnice na autu. Ona se može koristiti samo ako je u autu invalid. Policija bi to trebala kontrolirati. Mnogo je prijestupnika, bez vozačke kulture, koji očito ne shvaćaju koliko stvarnim invalidima znači sve što im pridonosi lakšem kretanju – rekao je Zoran Križanec, proslavljeni varaždinski stolnotenisač s invaliditetom.


Agencija VLM



Komentari