baština i prošlost

Otkrivena spomen ploča povodom 120.obljetnice otvaranja Opće pučke učione u Vidovcu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.01.2020. 08:13

Zadnja izmjena: 15.01.2020. 08:19

U Vidovcu je uz kratak prigodni program otkrivena spomen ploča povodom obilježavanja 120. obljetnice otvaranja Opće pučke učione u Vidovcu. Ta je učiona s radom započela davne 1899. godine u zgradi današnje ambulante uz čiju su uporabu i namjenu vezani mnogi zapisi u tadašnjem tisku.

Prilikom otvorenja Općinski načelnik Bruno Hranić naglasio je kako školstvo u Vidovcu seže i dulje od ovih 120. godina. - Ovo je bila prva javna zgrada u kojoj je počelo osnovnoškolsko obrazovanje. Prije no što je počelo u ovoj zgradi, imali smo privatne učionice u jednoj obiteljskoj kući u Šijancu u kojoj su dane prostorije na korištenje učiteljima, tako da su te ustanove imale veliki značaj za obrazovanje svih žitelja općine Vidovec – rekao je Hranić te dodao kako su ove obrazovne ustanove iznjedrile razne ljude zapaženih poslovnih i znanstvenih karijera.

- Kad smo izdavali monografiju Općine došli smo do imena niza doktora znanosti s našeg područja, niza poznatih ljudi koji su radili po cijeloj Europi i svijetu, ali i u brojnim hrvatskim uprava i poduzećima, a školovali u ovoj prvoj pučkoj učionici u Vidovcu – istaknuo je načelnik Hranić koji je spomen ploču otkrio uz pomoć Mire Smerke iz Cargovca na čiju je inicijativu i ploča postavljena, uz potporu nekolicine mještana te općinske vlasti.

- Gospođa Smerke sa svojim suprugom dugi niz godina prati događaje koji su se odvijali u općini, a posebno se bavi kulturnom baštinom i na tome joj velika hvala. Velik je njezin značaj i u području vidovečke arhitekture, gdje se prati na koji su način bile izgrađene vidovečke kuće i već je bilo nekoliko izložbi na tu temu – naglasio je Bruno Hranić.

Nakon otkrivanja spomen ploče, u holu Osnovne škole Vidovec održana je izložba fotografija Mire i Zlatka Smerke na temu povijesti osnovnoškolstva u Vidovc

Komentari