pokretanje inicijativa

Otvaranje dnevnog centra za osobe s invaliditetom je bila tema okruglog stola u organizaciji HDZ-a

Objavljeno: 27.03.2017. 18:36

Zadnja izmjena: 27.03.2017. 18:36

Foto: Petra Mlinarić

O otvaranju dnevnog centra za mladež i osobe s teškim intelektualnim i fizičkim teškoćama bilo je riječi na današnjem Okruglom stolu kojem je prisustvovala saborska zastupnica Ljubica Lukačić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Sibila Krajnik, Marin Vučić, ravnatelj Škole Tomislav Špoljar te predstavnici udruga osoba s invaliditetom na području Varaždinske županije.

Inicijator održavanja ovog Okruglog stola bio je Damir Habijan, kandidat HDZ-a za gradonačelnika koji je ovom prilikom istaknuo kako je svima dobro poznata problematika škole Tomislav Špoljar i njezinih polaznika koji, kada navrše 21 godinu života više nemaju adekvatnu skrb.

- Upravo zato je danas prisutna i saborska zastupnica Lukačić koja je vrlo dobro upoznata s tom problematikom,a mi je želimo još bolje s time upoznati i možda pokrenuti određene saborske inicijative, odnosno zakonske inicijative da se to izmijeni. – rekao je Habijan i dodao kako na području županije postoji 177 djece s navršenom 21 godinom života i kojoj upravo u tom segmentu nedostaje skrb, a postoji i više od 300 osoba starosti do 18 godine života, a koja su korisnici Centra.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić podržala je ideju otvaranja dnevnog centra koji će, kako kaže, omogućiti i roditeljima da imaju karijeru i neće imati tu obvezu da primaju naknadu koja ionako nije dostatna za život.

Ljubica Lukačić je također najavila povećanje osobne invalidnine i doplataka za pomoć i njegu, ali i da više neće ovisiti o imovinskom cenzusu.

Do kraja godine će se napraviti izračuni koliko je moguće povećati osobnu invalidninu i doplatak, planirano je bilo i ove godine, no nije to tako jednostavno budući da doplatak za pomoć i njegu dobivaju i starije osobe koje nisu osobe s invaliditetom i nije jednostavno  napraviti izračun. – zaključila je Lukačić i dodala kako su osobe s invaliditetom jako oštećene samim time što doplatak za pomoć i njegu, kao i osobnu invalidninu gube prilikom zaposlenja, te smatra kako bi osobna invalidnina treba pokrivati obveze koje proizlaze iz invaliditeta svake osobe, a ne svakodnevni život.

Komentari