VAFI & RAFI

Otvoren 12. VAFI i RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih

Objavljeno: 05.06.2021. 19:05

Zadnja izmjena: 05.06.2021. 19:08

Nakon što je dio manifestacije prošlog tjedna održan u Rijeci,  u Centru za mlade i nezavisnu kulturu – P4 u Varaždinu i službeno otvoreno  dvanaesto izdanje VAFI & RAFI – Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih.

Projekcije animiranih filmova, izložbe, zanimljiva predavanja i ostali popratni programi varaždinskog dijela festivala u organizaciji VANIME   trajat će do nedjelje, 6. lipnja.

Iako projekcije animiranih filmova u varaždinskom kinu Gaj traju od srijede, 2. lipnja, VAFI je službeno započeo u četvrtak, 3. lipnja, otvorenjem izložbe „Nigdar ni bilo“ mlade animatorice Mateje Štefinščak, nekadašnje članice udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA. Varaždinskoj publici ona se predstavlja izborom radova kroz koje prikazuje proces stvaranja njenog istoimenog animiranog filma koji će se ove godine naći i u programu predstojećeg Animafesta u Zagrebu. Uz Mateju Štefinščak, na otvorenju su govorili i jedna od selektorica festivala i osnivačica varaždinske VANIME Dubravka Kalinić Lebinec i direktor VAFI-ja Hrvoje Selec koji je i otvorio festival.

Mateja Štefinščak, uz Kristinku Lazar ove je godine bila i jedna od selektorica festivala u VAFI sekciji.  Za službeni program varaždinskog festivala, od 218 animiranih filmova odabrale su njih 80. Stručni žiri će uživo u Varaždinu dakle imati puno posla, a uz njih će svoju odluku donijeti i tradicionalni žiri koji donosi odluku o Plavom VAFI-ju za filmove koji najviše promiču prava djece. Na čelu ovogodišnjeg VAFI žirija je Amerikanac Joshua Staub, nagrađivani animator iz Disney Studia, zatim Antonija Veljačić animatorica koja zadnjih nekoliko godina vodi „Malu školu crtanog filma“ u Zagreb filmu te prof.dr.sc. Dragan Milinković Fimon iz Srbije koja je ujedno zemlja partner ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala. U stalnom žiriju koji dodjeljuje Plavi VAFI filmovima koji najviše promoviraju dječja prava su savjetnica Ureda dječje pravobraniteljice Maja Flego, predstavnica Ureda UNICEF-a Hrvatske Marina Barišić Knežević i Ana Dokler, urednica portala medijskapismenost.hr.

 

 

 

 

 

 

Komentari