FESTIVAL ČIPKE

FOTO: Pogledajte kako je otvoren 24. Međunarodni festival čipke u nikad posebnijim uvjetima

Objavljeno: 12.09.2020. 22:23

Zadnja izmjena: 12.09.2020. 23:05

U dosad nezabilježenim uvjetima 24 godina duge povijesti održavanja Međunarodnog festivala čipke, uvjetovanih epidemijom virusa COVID-19, u Lepoglavi je 11. rujna, uz pridržavanje epidemioloških mjera, otvoren 24. Međunarodni festival čipke.

Upravo je epidemija virusa COVID- 19 bila razlog da i samo održavanje festivala bude drugačije nego dosad. Naime, ovogodišnji se festival održava u virtualnom obliku.

- Ne želeći prekinuti kontinuitet održavanja festivala, koji je po prvi puta održan 1997. godine, prilagodili smo se okolnostima i organizirali ga u virtualnom obliku predstavljajući i ove godine svijetu čipku u njenom punom sjaju i ljepoti. Lepoglavska čipka naše je bogato kulturno nasljeđe koje ima značajan utjecaj na lokalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini, istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić na samom početku svečanosti otvaranja 24. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.

Svečanost otvaranja održana je u festivalskom šatoru postavljenom u atriju pavlinskog samostana. Nazočili su joj visoki gosti - izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni predsjednikov savjetnik za kulturu Zdravko Zima; izaslanik predsjednika vlade Republike Hrvatske, saborski zastupnik Anđelko Stričak; izaslanica ministrice turizma i sporta, pomoćnica ministrice Olivera Šarić; izaslanica ministrice kulture i medija, voditeljica službe za pokretnu etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Tatjana Kolarić; saborski zastupnici Predrag Štromar i Siniša Jenkač; veleposlanica Republike Bugarske, Nj.E. Genka Vasileva Georgieva; tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop; predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac; zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak; izaslanik biskupa Varaždinske županije prč. Anđelko Koščak te gradonačelnici i načelnici gradova i općina te predstavnici javnih ustanova i službi.

Zadovoljstvo i čast što boravi u Lepoglavi i što je Bugarska zemlja partner 24. Međunarodnog festivala čipke izrazila je veleposlanica Republike Bugarske, Nj.E. Genka Vasileva Georgieva. Obraćajući se nazočnima upoznala ih je s umijećem izrade čipke u Bugarskoj koje, kao i lepoglavsko čipkarstvo, potječe od briselske čipke. 
Čestitke na organizaciji festivala domaćinu je uputila izaslanica ministrice kulture i medija Tatjana Kolarić pohvalivši način kako su u ovim zahtjevnim i specifičnim vremenima nastavili festivalsku promociju lepoglavske čipke i njene vrijednosti.

- Vjerujem da će lepoglavska čipka trajno osigurati očuvanje i promociju čipkarstva ispunjavajući ciljeve UNESCO-ve konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine čije je Hrvatska potpisnik, poruka je  ministrice Nine Obuljen Koržinek.

- Festival primjerom pokazuje da smo prepoznali jedinstvenost i umjetničku značaj, ali i gospodarsku vrijednost čipke koja, osim što nosi tradicijski kod ovog kraja, ima bitan ekonomski i socijalni element, prehranjivala je obitelji i generacije, spaja ljude, krajeve i kontinente. Mala nit koja čini velika dijela u svom je obraćanju kazala pak izaslanica ministrice turizma i sporta Olivera Šarić.

Ispred predsjednika vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića okupljenima se obratio njegov izaslanik Anđelko Stričak koji je istaknuo da je za raditi čipku potrebno puno ljubav i topline te da je čipka odličan turistički potencijal. 24. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi otvorio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, visokog pokrovitelja festivala, njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima koji je rekao kako je važno istaknuti da se Festival održava u gradu upisanom na kulturnu mapu Hrvatske.

 

- Za čipku je osim znanja, spretnosti i talenta potrebno veliko strpljenje, ono čega nam najviše nedostaje. Strpljene je važna osobina i ako budemo strpljivi nadam se da ćemo idući festival dočekati bez zaštitnih maski, poručio je Zima.

- Lepoglavska čipka jedan je od brendova Varaždinske županije i obogaćuje njenu turističku ponudu, poručio je predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac čestitavši organizatorima što su u trenutnim okolnostima organizirali festival.

Festival je otvoren uz podizanje festivalske zastave praćeno nastupom Limene glazbe Lepoglava. Inače, u glazbenom dijelu svečanog otvaranja 24. Međunarodnog festivala čipke nastupili su Gabrijela Hrženjak uz klavirsku pratnju Patrika Zamude, Lucija Job i Hrvoje Funda te Dorijan i Dominik Varović.

Na virtualnu šetnju izložbama moguće je krenuti na službenoj festivalskoj Internet stranici www.festival-cipke.com. Ne samo virtualno šećući samostanom, izložbe će se moći razgledati i uživo i to svake subote i nedjelje do kraja rujna od 10 do 17 sati. Ulazak u samostan bit će besplatan, ali će se posjetitelji morati pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera. 


Festival se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO.

Komentari