za mlade

Otvoren natječaj za izlaganja mladih vizualnih autora kroz 2022. godinu "Podrum ponedjeljkom''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.11.2021. 18:27

Zadnja izmjena: 23.11.2021. 18:27

Filmsko-kreativni studio VANIMA raspisuje natječaj za vizualne radove mladih afirmiranih i neafirmiranih autorica i autora čiji će radovi biti izloženi u podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu.

"Podrum ponedjeljkom" je natječaj za vizualne radove mladih afirmiranih, ali i neafirmiranih i budućih umjetnika, odnosno autora koji organizira Filmsko-kreativni studio VANIMA.

Na natječaj "Podrum ponedjeljkom" mogu se prijaviti mladi autori od 18 do 30 godina s prebivalištem na području Varaždinske županije, Međimurske županije, Krapinsko-zagorske županije i Koprivničko-križevačke županije, a koji se bave slikarstvom, crtanjem, ilustracijama, dizajnom, fotografijom, fotomanipulacijom ili bilo kojim drugim vidom dvodimenzionalnog vizualnog izražavanja koji se može uokviriti i staviti na zid, ali i trodimenzionalnog vizuanog izražavanja kiparskim tehnikama (glina, drvo, kamen i dr.). Uz samostalne autore, prijaviti se može i više autora (maksimalno troje) pod zajedničkim imenom – autorska skupina.

Radovi mogu biti originali (platno, crtež na papiru i dr.) ili u digitalnom obliku (JPEG stvarne veličine, rezolucija 300 dpi), svih dimenzija. U obzir dolaze svi stilovi i sve tehnike (Photoshop, Ilustrator, crtež, fotografija, ruka, bojica, kemijska olovka, pastela, flomaster, ulje na platnu, tempera, akril, kolaž i druge kombinacije). Prijavitelji radova svojom prijavom potvrđuju da su radovi njihovo autorsko djelo.

Svaki autor (autorska skupina) mora prijaviti koncept od minimalno 10, a maksimalno 20 radova te obrazložiti samu ideju i tehničke smjernice. Radovi trebaju biti konceptualno povezani, a bit će izloženi u kompletu. Prijavljeni radovi ne smiju vrijeđati bilo koje osobe ili skupine na temelju nacionalne, rasne, spolne, vjerske ili druge pripadnosti, kao ni propagirati nasilje.

Prijava na natječaj “Podrum ponedjeljkom”

Natječaj je otvoren od 20. studenog do 20. prosinca 2021. godine. Prijave izvan roka neće biti prihvaćene. Radovi u digitalnom obliku (printevi) ostaju u arhivi organizatora koji ih može koristiti naknadno u promotivne svrhe bez upita autora. Natječaj je javan i sudjelovanje je besplatno. Autori radova zadržavaju autorska prava i prijavljivanjem se slažu da se njihovi radovi, bez naknade, ali uz naznaku autora, koriste u promotivne svrhe vezano uz natječaj i medijsko praćenje događaja.

Prijave se šalju na službeni e-mail udruge VANIMA: [email protected] kao ZIP/RAR datoteka do 3 MB (smanjena kvaliteta za selekciju). Pošiljatelj/i se obvezuje/u, ako će biti odabran/i za izlaganje, dostaviti organizatorima radove u visokoj kvaliteti jumbo mailom ili poštom (originale) na adresu: Filmsko-kreativni studio VANIMA, P.P. 5, 42000 Varaždin.

Uz primjere radova potrebno je poslati u zasebnom Word dokumentu koncept izložbe na maksimalno dvije stranice teksta, te informacije o autoru (autorskoj skupini): ime i prezime, adresa stanovanja, broj mobitela, e-mail, biografija do jedne stranice teksta.

Sve pristigle prijave autora ili autorskih skupina bit će numerirani pod rednim brojem kako su pristigli te će tako biti proslijeđeni selektorima koji neće imati uvid u informacije o autoru prije odabira najboljih.

Nakon završetka natječaja selektori će odabrati sedam (7) najboljih prijava za izlaganje u prilagođenom i preuređenom podrumu Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 (adresa: Petra Preradovića 4, Varaždin). Radovi će biti izlagani od 07. veljače do 31. prosinca 2022. godine, a tempo izlaganja odredit će organizatori ovisno o prijavljenim materijalima I u dogovoru s autorom/icom ili autorskom skupinom. Popis izabranih autora/ica i naziv koncepta izložbe biti će objavljen mjesec dana po završetku natječaja i selekcije.

Selektori: mr. Ivan Mesek, prof. likovne kulture, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin

Elizabeta Igrec, akademska slikarica, viša kustosica u Gradskom muzeju Varaždin

Ivan Mladenović, magistar kiparstva i edukacije umjetnosti, voditelj programa

Srećko Lebinec, organizator, Filmsko-kreativni studio VANIMA

Organizator: Filmsko-kreativni studio VANIMA

Petra Preradovića 4

42000 Varaždin

www.vanima.hr

Komentari