VARAŽDINSKE TOPLICE

Otvorena izložba Aquae Iasae - Tajne rimskog izvorišta

Objavljeno: 02.10.2020. 18:21

Zadnja izmjena: 02.10.2020. 18:25

U Arheološkom parku Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama otvorena je danas izložba Tajne rimskog izvorišta, organizirana u suradnji s Arheološkim muzejem u Zagrebu, Gradom Varaždinskim Toplicama i Turističkom zajednicom Grada. 

Riječ je o izložbi devet od ukupno 50 izuzetno vrijednih spomenika nađenih u istraživanjima izvorišnog bazena, a koji su bili posvećeni raznim božanstvima vezanim uz zdravlje i ozdravljenje. Sama je  izložba postavljena uz rimsku baziliku u Arheološkom parku u Varaždinskim Toplicama, kao svojevrsna najava njihovog trajnog smještaja na lokalitetu u budućem izložbenom objektu.

Autorica izložbe je Nikoleta Perok iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, a predstavila ju je stručna suradnica Dora Kušan Špalj.

- Tijekom obnove tog izvorišta u 4. stoljeću korišten je stari materijal: razni žrtvenici, natpisi, reljefi, koji su korišteni kao obični građevinski materijal u obnovi zidova i zahvaljujući tome su i sačuvani. Imamo više od 50 takvih nalaza, što nam govori i o posjetiteljima koji su dolazili u ovo lječilište, o klesarskim radionicama ovog prostora, a najviše o božanstvima kojima su se obraćali, kojima su zahvaljivali i kojima su pripisivali moć ozdravljenja, rekla je Dora Kušan Špalj.

 

 

Komentari