Datira od 1893. godine

Otvorena stara Austro-Ugarska časnička jahaona u Optujskoj ulici- kapitalni objekat za konjički sport u Varaždinu

Objavljeno: 19.03.2016. 15:47

Zadnja izmjena: 19.03.2016. 15:54

Foto: Ivan Tomašković

U organizaciji Varaždinske husarske graničarske pukovnije danas je svečano otvorena stara Austro-Ugarske časničke jahaone u Optujskoj ulici, a osim varaždinskih husara, prostor će moći koristiti svi konjički klubovi s područja grada kao i građani rekreativci.

Jahaona datira iz 1893. godine, kada su je gradski čelnici predali na korištenje vojsci Austro-Ugarske Monarhije. U konjičke svrhe koristila se do sredine 60-tih godina 20. stoljeća, kada se konjica kao rod vojske gasi.

- U prošlosti je ovaj prostor bio za elitu i ovo je jedno bogatstvo za varaždinske husare kao i za sve građane - rekao je Josip Črep koji je bio u ugarskoj konjaničkoj pukovniji i uz gradonačelnika Habuša, predsjednicu Županijske skupštine Dubravku Biberdžić i Kemala Salihovića, predsjednika Varaždinske husarske graničarske pukovnije, svečano je otvorio jahaonu.

Zadovoljan realizacijom ovog projekta bio je i gradonačelnik Goran Habuš koji ističe da će se tako oživjeti aktivnosti na području vojarne u Optujskoj ulici.

- Varaždinci znaju da ovaj objekat imamo na čuvanje i želja nam je da se smanji devastacija te da damo ovaj prostor građanima. Drago mi je da smo svi skupa ovdje i vjerujem da će varaždinski husari opravdati povjerenje koje smo im dali - rekao je Habuš.

Varaždinski husari dosad su se snalazili na razne načine, a sada će u bez obzira na vremenske prilike moći uvježbavati svoj program.

- Ovakav objekt je kapitalni za konjički sport i rekreaciju u Varaždinu koji dosad nismo imali. Ozbiljni konjički sport dosad nije moguć jer su ljudi vezani za sezonu, a sada će moći normalno trenirati i spremati se za natjecanja- Kemal Salihović.

Na otvorenje jahaone stigli su i Karlovački i Bjelovarski husari, Esterhazy husari iz Austrije, Varaždinska građanska garda i Zrinska garda iz Čakovca, kao i konjički klubovi s područja županije.

Otvorenje jahaone pobudilo je veliko zanimanja građana, a kako je bilo na otvorenju pogledajte u fotogaleriji.

Komentari