najava projekata

Ovako bi trebao izgledati novoizgrađeni bazen u Ludbregu

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 02.02.2021. 11:17

Zadnja izmjena: 02.02.2021. 11:18

Proračun grada Ludbrega za 2021. godinu iznosi 56 milijuna kuna i nešto je manji od prošlogodišnjeg. 39 posto prihoda veže uz porezne prihode, a oko 31 posto prihoda su oni vezani uz EU projekte ili one koji su vezani uz projekte koje objavljuju različita ministarstva, pojasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Grad Ludbreg priprema se i za provedbu različitih projekata, a među njima su gradnja bazena i gradnja BIKE parka. Također, u planu je umjetna trava na nogometnom stadionu Podravina te igralište za košarku i odbojku na Podravini. Između ostalog, planira se i rekonstrukcija kino dvorane, a jedan od većih projekata zajedno sa ŽUC-om je gradnja nogostupa odnosno biciklističke staze od Sigeca do Slokovca i Apatije.

Tu je i nastavak uređenja Otoka mladosti. - Ukoliko se sve realizira kako treba, krenuli bismo s otkupom prostora u Mlinu i taj prostor bismo preuredili za potrebe gradske knjižnice. To bi bilo oko 1500 kvadrata korisnog prostora što bi sasvim zadovoljilo potrebe knjižnice - rekao je Bilić.

Obnovljivi izvori energije

Grad Ludbreg se u svom razvoju okrenuo i prema obnovljivim izvorima energije. - Naši sugrađani znaju i bolje nego ja da su na Ludbregu rađena mnogobrojna ispitivanja i mnogobrojne bušotine u kojima se prvenstveno tražila nafta, ali je otkrivena topla voda. Sada taj neuspjeli pokušaj i otkrivanje tople vode može postati vrlo važan izvor održive proizvodnje takozvane zelene energije – kaže Bilić te dodaje kako na području Ludbrega postoji nekoliko bušotina koje su interesantne za proizvodnju struja.

- Cilj nam je da probamo zajedno sa Županijom i općinama Mali i Veliki Bukovec, jer oni provode taj projekt kroz Biotermal i vjerojatno će ove godine započeti neki ozbiljniji radovi na tom području, da taj zapadni dio županije postane središte županije za obnovljive izvore energije s obzirom i na naš projekt solarne elektrane – pojašnjava Bilić.

Grad Ludbreg tako u budućnosti računa na izgradnju elektrane čime bi postao značajan proizvođač zelene energije i na taj način priključio bi se gradovima Europe koji pomažu energetsku tranziciju i smanjenje karbonskog otiska što se traži od europskih država.
 

Komentari