MURA-DRAVA-DUNAV

Ovo je prvi u svijetu petodržavni UNESCO rezervat, a dio njega je i u našoj županiji

Objavljeno: 22.07.2021. 08:42

Zadnja izmjena: 22.07.2021. 10:22

Foto: Arhiva

Najveće riječno zaštićeno područje u Europi koje pokriva gotovo milijun hektara i 700 kilometara riječnih tokova ove godine proglasit će se rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav.

Kako prenosi Jutarnji list, inicijativa za zaštitom riječnog krajolika Mure, Drave i Dunava na području Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Srbije pokrenuta je prije više od 20 godina zbog velikog prirodnog bogatstva i brojnih ugroženih i zaštićenih vrsta koje su prisutne na ovom području, a ove se godine očekuje službeno proglašenje prvog u svijetu petodržavnog UNESCO rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, odnosno 'Europske Amazone'.

Programska koordinatorica u WWF Adriji Ivana Korn Varga izjavila je kako  je rad na uspostavljanju rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav pokazatelj uspješne regionalne suradnje i zajedničkog rada zemalja s jedinstvenim ciljem zaštite prirode. - Ono što mi iz WWF-a želimo posebno istaknuti je kako je očuvanje ovog područja zajednička odgovornost svih nas, bez obzira na administrativne granice jer ih priroda ne poznaje. Očekujemo od svih uključenih strana da će nakon proglašenja od strane UNESCO-a aktivno raditi da rezervat biosfere doista zaživi u svim svojim segmentima, da se njime upravlja na održiv način koji stvara nove prilike, kako za prirodu, tako i za ljude koji na ovom području žive – rekla je Korn Varga za Jutarnji list.

Komentari