pročitajte

Ove nedjelje je Uskrs - donosimo raspored misa za cijeli Veliki tjedan

Objavljeno: 26.03.2024. 08:07

Zadnja izmjena: 26.03.2024. 08:07

Vazmeno trodnevlje, blagdan Uskrsa kao i Uskrsni ponedjeljak u katoličkim župama diljem svijeta obilježit će se obredima i svetim misama pa će tako biti i u varaždinskoj katedrali.

Naime, na Veliki utorak i srijedu svete mise su po redovitom rasporedu, u 7:30, 9 i 18 sati. Na Veliki četvrtak, dan ustanove Euharistije i Svetog reda, u varaždinskoj će se katedrali okupiti svećenici Varaždinske biskupije koji će s biskupom Božom Radošem slaviti Misu posvete ulja s početkom u 10 sati. U tom slavlju svećenici će obnoviti svoja svećenička obećanja, a biskup će blagosloviti bolesničko ulje i posvetiti krizmu.

U četvrtak navečer slavit će se Misa Večere Gospodnje s početkom u 18 sati s obredom pranja nogu. Nakon prijenosa Presvetog Oltarskog Sakramenta biti će bdijenje, tzv. Getsemanska ura. Katedrala će do ponoći biti otvorena za molitvu u šutnji i sabranosti. Na Veliki petak, 29. ožujka spominjemo se Kristove muke i smrti na križu. Toga dana ne slavi se euharistijska žrtva. Služba Muke Gospodnje, obredi Velikog petka, započet će u 17 sati.

Na Veliku subotu, Crkva se zadržava kod Gospodinova groba, te u molitvi i postu razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Toga dana nema liturgije, a vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi. Isusov grob u varaždinskoj katederali može se pohoditi tijekom čitavog dana od 7:30 sati. Navečer u 20 sati započet će slavlje Vazmenog bdijenja.

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 31. ožujka misna slavlja u katedrali bit će po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 7.30, 9, 11, 16 (misa na engleskom) i 18 sati. Središnjim misnim slavljem u 11 sati predsjedat će varaždinski biskup Bože Radoš. Uskrsni blagoslov jela bit će nakon vazmenoga bdijenja i na kraju uskršnjih svetih misa u 7.30 i 9 sati.

Na Uskrsni ponedjeljak mise u katedrali će također biti po redovitom nedjeljnom rasporedu: u 7.30, 9, 11 i 18 sati. Misno slavlje u 11 sati bit će za poginule i nestale hrvatske branitelje.

Komentari