VARAŽDINSKI TOP

Ove subote iz varaždinskog topa pucat će dvije sestre

Objavljeno: 23.06.2021. 18:05

Zadnja izmjena: 23.06.2021. 18:10

Varaždinska građanska garda nastavlja sa svečanom smjenom straže, subotom, ispred gradske vijećnice i izvođenjem pucnja iz Varaždinskog topa, točno u podne, na Starom gradu. Posebno ih raduje što će ove subote, 26. lipnja 2021. godine iza Varaždinskog topa stajati dvije djevojke, dvije sestre, dvije velike nade varaždinskog sporta - atletičarke Klara i Jana Koščak.

Klara Koščak -  rođena je 7. prosinca 2004. godine. Ove godine sa odličnim uspjehom  završila je drugi razred Prve gimnazije u Varaždinu. Od prvog razreda osnovne škole trenira atletiku u atletskoj školi kluba „AK Sloboda Varaždin“ pod vodstvom trenera Nenada Pavličeka. Omiljena disciplina  joj je sedmoboj - najteža atletska disciplina, ali također voli trčanje preko prepona te skok u dalj. U ovih devet godina osvojila je: 14 zlatnih medalja na prvenstvima Hrvatske, 5 puta juniorska prvakinja Balkana, a trenutno drži 18 državnih rekorda u više disciplina (u kategorijama od kadetkinja, pa čak do seniorka). Najveće priznanje, kako samo istiće je nagrada  za najbolju sportašicu grada Varaždina u 2020. godini, a najveće atletsko dostignuće  je nastup za seniorsku reprezentaciju Hrvatske na Europskom dvoranskom prvenstvu u Torunu 2021. godine. Sa svojih 16 godina članica je seniorske reprezentacije Hrvatske kao i  juniorske atletske reprezentacije. Ove godine očekuju je prvenstvo Europe za uzrast do 20 godina u Tallinn-u (Estonija)  i svjetsko prvenstvo do 20 godina u Nairobi –u (Kenija). U posljednje tri godine trenira je otac, Patrik Koščak.

 

Jana Koščak - odlična učenica IV. osnovne škole Varaždin. Rođena je  19. svibnja 2006. godine i zadnjih sedam godina bavi se atletikom u „AK Sloboda Varaždin“. Kao i Klaru, trenira je otac. Glavna disciplina  joj je višeboj u kojem držim rekord Hrvatske u nekoliko kategorija (mlađe kadetkinje, kadetkinje, dvorana…). Prvakinja  je Hrvatske  21 put u raznim disciplinama (100m prepone, skok u vis, skok u dalj, bacanje koplja, višeboj, štafeta….). Najveći uspjeh je pobjeda na Europskim atletskim dječjim igrama u Brnu (Češka). Pobijedila je u skoku u vis sa 176 cm i postavila novi kadetski državni rekord. Također je bila najbolja u bacanju koplja. Članica je Hrvatske kadetske reprezentacije i vlasnica  9 rekorda Hrvatske.  Proglašena je za mladu nadu varaždinskog sporta 2020. godine. Ove sezone od međunarodnih natjecanja očekuje je Prvenstvo Balkana u Kraljevu (Srbija).

 

"Odlične učenice, marljive “radnice”, vrsne sportašice i ponos najprije svojih roditelja, a onda i svoga grada. Sigurni smo da će, u vremenima koja slijede roditelji morati odvojiti jednu prostoriju samo za trofeje.... Curke, naš ste ponos i uzor mladosti ovog grada. Dobro nam došle u kuću slavnih", poručuju iz Varaždinske građanske garde.

Komentari