grad novi marof

Ove subote ne propustite stari viteški ples mačevima u Novom Marofu

Objavljeno: 30.11.2022. 18:28

Zadnja izmjena: 30.11.2022. 18:29

U sklopu godišnjeg koncerta KUD-a Marof, koji će se održati ove subote, 3.12.2022. u 18.30 sati u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, stari viteški ples mačevima izvest će KUD Moreška s otoka Korčule, gosti novomarofskog kulturno-umjetničkog društva. 

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, se kroz stoljeća svog postojanja mijenjala te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Današnja moreška u dramskom dijelu prikazuje tipičnu borbu za djevojku kroz sukob dvije vojske, dok sukob civilizacija ostaje u pozadini. Izvodi se uz glazbenu pratnju koju je 1937. skladao Krsto Odak, a strukturirana je u osam zasebnih koreografskih dijelova - uvodna plesna figura sfida (izazov) te sedam različitih mačevalačkih figura - kolapa.

Na cijelovečernjem koncertu uz goste s Korčule, nastupit će i sve sekcije KUD-a Marof, folklorne sekcije, ženska vokalna skupina Zipka, Klapa Marof, te tamburaški sastav. Ulaznice za ovaj izniman događaj mogu se nabaviti u Gradskoj knjižnici i čitaonici Novi Marof, a ako ostane ulaznica, na sam dan koncerta, na ulazu. 

Komentari