U cilju poboljšanja zdravlja

Ove subote u Varaždinu obilježit će se Europski tjedan mobilnosti

Objavljeno: 20.09.2018. 14:16

Zadnja izmjena: 20.09.2018. 14:19

U subotu, 22. rujna u Varaždinu će, brojnim aktivnostima biti obilježen Europski tjedan mobilnosti, koji se obilježava od 16. do 22. rujna, te će se tako Grad Varaždin pridružiti grupi od preko 2600 gradova iz 53 zemalja u kojima se obilježava Europski tjedan mobilnosti.

Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti započelo je 2002. godine s ciljem poboljšanja zdravlja građana i kvalitete života promicanjem održivih vidova prijevoza.

Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti se fokusira na multimodalnost – kombiniranje različitih modova prijevoza unutar jednog putovanja. S motom „mix and move“ građani se žele potaknuti da umjesto automobila za svoja svakodnevna putovanja odaberu alternativu – javni prijevoz, bicikl ili pješačenje. I dok prihvaćanje multimodalnosti od građana zahtjeva prihvaćanje promjena, od gradova zahtjeva podršku alternativnim načinima kretanja.

Grad Varaždin je pružio podršku i zatvaranjem ulica Augusta Šenoe i Ivana Kukuljevića Sakcinskog za promet motornih vozila u subotu 22. rujna pridružuje se grupi od preko 2600 europskih gradova koji obilježavaju Europski tjedan mobilnosti.

U organizaciji Europskog dana bez automobila sudjeluju Grad Varaždin, Udruga Varaždinski biciklisti i Turistička zajednica grada Varaždina, uz potporu PU Varaždinske i Crtorada, naglašavajući pritom svoju opredjeljenost i usmjerenost politici održivog kretanja u urbanim sredinama.

Na zatvorenim ulicama tog će se dana realizirati niz sadržaja namijenjenih svim uzrastima:

8.00 - 12.00 i 14.00 - 18.00

  • BICIKLOPOPRAVLJANONA - raskrižje Kukuljevićeve i ulice Augusta Šenoe, besplatno za posjetitelje

9.00 - 12.00 Augusta Šenoe + Kukuljevićeva

  • Dječja utrka na biciklima uz Karlu Čović - djeca dolaze na svojim biciklima uz obaveznu kacigu, a za najbolje sudionike osigurane su nagrade

10.00 - 12.00 Kukuljevićeva ulica

  • Ride & Fun

18.00 kod Meteorološkog stupa (Vure)

  • 8. Kritična masa Varaždinskih biciklista - vožnja zatvorenim ulicama grada

19.00 kod zgrade Coninga (prolaz prema Gimnaziji)

  • ANA MIKAC - Biciklom Nizozemska-Hrvatska, predavanje uz prezentaciju

20.00 kod zgrade Coninga (prolaz prema Gimnaziji)

  • THE HUMAN SCALE, dokumentarni film 

Projekt su na konferenciji za mediji predstavili Damir Mikulić, Grad Varaždin - UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, Tena Rak, Udruga Varaždinski biciklisti i Jelena Toth, Turistička zajednica grada Varaždina.

Komentari