varaždinska županija

Ovisnosti o novim tehnologijama i poremećaji u prehrani već i u nižim razredima osnovne škole

Objavljeno: 04.04.2023. 17:41

Zadnja izmjena: 04.04.2023. 17:41

Danas su u Županijskoj palači u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije održani tribina i okrugli stol povodom Svjetskog dana zdravlja.

Kako je bilo rečeno, u odnosu na prije 15 godina kada smo se prvenstveno bavili ovisnostima o psihoaktivnim supstancama, danas su problemi drugačiji i sve je više bihevioralnih ovisnosti, pa tako i ovisnosti o novim tehnologijama.

- Za nas su to novi izazovi zbog čega provodimo projekt „Jačanje kapaciteta za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama u Varaždinskoj županiji“, u sklopu kojeg se održava tribina o pametnim telefonima. Ciljna skupina su stručni suradnici u odgojno-obrazovnom sustavu, djelatnici u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Želimo jačati suradnju s roditeljima, međuresornu suradnju i kapacitete u zaštiti mentalnog zdravlja djece i mladih na svim razinama - rekla je voditeljica projekata mr. Irena Stipešević Rakamarić.

"Svjetski dan zdravlja prilika je da progovorimo o bolestima i njihovoj prevenciji, a posebno je važno da danas govorimo o zdravlju djece koje nam je svima najvažnije", dodala je predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač. Predavanje „Roditelji i djeca u svijetu pametnih telefona – preporuke za roditelje“ održala je  izv. prof. dr. sc. Marina Merkaš, voditeljica projekta D.E.C.I.D.E. i istraživačke grupe s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. 

Potom je održan okrugli stol o prevenciji poremećaja u prehrani "Ja u ogledalu", a uvodna predavanja održale su dr. sc. Jelena Balabanić Mavrović, sociolog i psihoterapeut, voditeljica Centra BEA, Maja Žanko, mag. nutricionizma i grupni analitičar u superviziji iz PB Sveti Ivan – Jankomir, te Mirjana Vincek Škvorc, klinički psiholog - psihoterapeut iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Komentari