1. hrvatski svemirski program

OVO JE FANTASTIČNO! Učenici iz Elektrostrojarske škole šalju vlastitu sondu u svemir!

Objavljeno: 10.07.2018. 09:53

Zadnja izmjena: 10.07.2018. 09:59

Po prvi puta Elektrostrojarska škola Varaždin u sklopu Svemirskog programa Elektrostrojarske škole „ESS SPACE“ šalje sondu u svemir. Sonda koju su ekipno izradili učenici Jakov Gorski, Roko Risek, Tomislav Kereži, Robert Dokša, Rudolf-Leon Filip, Jan Vajdić i Anton Lekić pod vodstvom nastavnika Roberta Ljubeka u Laboratoriju za digitalnu fabrikaciju Elektrostrojarske škole. 

Lansiranje će biti obavljeno u kolovozu u Svemirskoj luci “Herman Potočnik” u Puli, pod nadzorom Marina Tumpića, voditelja Istarskog svemirskog programa Astronomske udruge Vidulini, a lansirno vozilo (bespilotna letjelica) kojom naša sonda putuje u svemir je dezignirano kao “HISTRION 112”.

Nakon lansiranja sonda putuje uvis brzinom od 5-7 m/s, ovisno o uzgonu, vremenskim prilikama i visini leta. Svega nešto više od pola sata trebat će da prođe kroz područje troposfere, a zatim ulazi u tropopauzu. Nepunih sat vremena po polijetanju sonda se već nalazi u stratosferi, te potom prelazi Armstrongovu granicu (20 000m + 1 m) i ulazi u područje koje se definira kao bliski svemir (svemir počinje nakon Karmanove granice, 100 000 m + 1 m).

Sonda će iz smrtonosnog okružja za čovjeka sletjeti u Kvarnerski zaljev

Okružje u kojem će se tijekom misije nalaziti sonda je smrtonosno za čovjeka; temperature od -60°C i niže, atmosferski tlak praktično nepostojeći, gustoća zraka dovoljna samo za mjerenje osjetljivim senzorima, zračenja više od stotinu puta jača od onih na razini mora i let iznad zaštitnog ozona, samo su neki od izazova za tehniku i eksperimente koji se nalaze u letjelicama. 

Sonda posjeduje optoelektroničku, računalnu, komunikacijsku, senzorsku i drugu opremu, sustave za globalno pozicioniranje te energetske jedinice, a po postizanju maksimalne visine leta specijalni balon kojim se sonda lansira će eksplodirati i u tom trenutku započinje faza povratka. Prema simulacijama, slijetanje će se dogoditi na morsku površinu u Kvarnerskom zaljevu između Pule i Cresa, a nakon slijetanja spasilački timovi kreću u potragu za sondom na koordinate koje pošalje. Po pronalasku je preuzimaju i u što kraćem vremenu dopremaju u laboratorij na obradu podataka i eksperimenata.

 

Komentari