varaždinske toplice

Ovo su pobjednici Smotre dječjega kajkavskog pjesništva 'Kaj je naša duša i naša popiefka'

Objavljeno: 12.04.2024. 16:25

Zadnja izmjena: 12.04.2024. 16:25

U organizaciji Europskog talent centra Hrvatska - Centara izvrsnosti Varaždinske županije i Centra izvrsnosti za hrvatski jezik za osnovne škole u Varaždinskim Toplicama je održan 4. Festival Ivan Kukuljević Sakcinski i 4. Smotra dječjega kajkavskog pjesništva "Kaj je naša duša i naša popiefka".

Festivalu i smotri prethodio je natječaj za lirske pjesme na kajkavskom narječju na koji su ove godine pristigla 173 pjesnička rada učenika viših razreda 42 osnovne škole iz svih županija kajkavskoga govornog područja. Radovi su tiskani u zbirci, a 20 odabranih autora kazivalo je svoje stihove na Smotri.

Smotra je završila proglašenjem najboljih u kategorijama 5. i 6. te 7. i 8. razreda koje je odabralo stručno povjerenstvo u sastavu Ljubica Ribić, Valentina Šinjori i Darko Foder. To su:

- u kategoriji 5. i 6. razreda:

  1. mjesto Vida Skrablin, OŠ Donja Stubica (mentorica Danica Leštek)
  2. mjesto Noa Krušelj, OŠ Bedekovčina (mentorica Ivana Kranjčec)
  3. mjesto Gita Radiković, OŠ Petar Zrinski Šenkovec (mentorica Marijeta Stevanović)

- u kategoriji 7. i 8. razreda:

  1. mjesto Iva Plišo,  OŠ A. i I. Kukuljevića Varaždinske Toplice (mentorica Sanja Habek)
  2. mjesto Viktor Turbelija, OŠ Ferdinandovac (mentorica Marina Šapina)
  3. mjesto Lana Horvat, OŠ Ludbreg (mentorica Ljudmila Kladić)

U ime Varaždinske županije nazočne je pozdravio izaslanik župana Anđelka Stričaka, vijećnik Županijske skupštine, ujedno i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški koji je naglasio kako je Festival potvrda kreativnosti kao i želje za očuvanjem kajkavskoga jezika te nastojanja  za nastavljanjem višestoljetne književne tradicije na kajkavskome jeziku.

Komentari