NOVI MAROF

Ovog vikenda dođite na Dane vrganja i crnog tartufa u Paki

Objavljeno: 13.09.2021. 08:28

Zadnja izmjena: 13.09.2021. 08:28

Foto: Arhiva

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki održat će se nadolazećeg vikenda, a ova manifestacija u Paki nudi mnoštvo programa koji posjetiteljima osiguravaju sadržajan provod.

U subotu, 18. rujna od 13:00 sati program započinje sajmom autohtonih proizvoda, a  u nastavku dana i kroz nedjelju cijeli dan, program nudi pokazni lov na crni tartuf, edukativne obilaske utvrde Paka, dabrovih brana u njenom podnožju, planinarske rute Pakom u dužini od 18 km pod vodstvom planinarskog vodiča.

U akciji "Hodanjem do zdravlja" posjetitelji će moći šetnjom povezati dvije utvrde, Paku i Čanjevo i na taj način upoznati kulturno – povijesne znamenitosti ovog kraja. Paka mini trail sa maxi pauzom tradicionalno okuplja trkače i općenito zaljubljenike u prirodu i kretanje. Uz ugostiteljsku ponudu, biti će i degustacija jela od vrganja i crnog tartufa, ali i mnoštvo sadržaja za djecu – "Kao prvo, zagonetno drvo" – ekološko-edukativna radionica, ŠU ŠU bar sa raznim igrama i aktivnostima za najmlađe,  dječja predstava na otvorenom, posjet imanju ljekovitog bilja. Bit će tu i likovna kolonija te  izložba fotografija Josipa Horvata Majzeka, "Život noću".

Samo natjecanje u berbi vrganja na rasporedu je u nedjelju od 8:00 sati kada kreću prijave. Završetak je u 11:30, a  stručnu determinaciju ubranih gljiva provodi prof. Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza. Proglašenje najuspješnijih berača je u poslijepodnevnim satima. Manifestacija završava u nedjelju u 20:00 sati.

U svakom slučaju, ako i niste od onih koji vrganj  pronalaze od prve, druge ili treće, Paka će vam ponuditi utjehu u svakom smislu. Samo dođite. Ulaz za posjetitelje je besplatan i održava se na otvorenom uz poštivanje važećih epidemioloških mjera.

Više o programu dostupno je na Facebook stranici.

Komentari