početak radova

Ovog vikenda obilježava se Vincekovo, a mi vam donosimo gdje su proslave diljem županije

Pučka ceremonija uključuje rezidbu trsa i njegovo „krštenje“, a neizostavan dio je i „kićenje“ gorica domaćim kobasicama i špekom koji donose plodnu i rodnu godinu....

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 21.01.2023. 08:00

Zadnja izmjena: 21.01.2023. 09:46

Foto: arhiva

Ovoga se vikenda diljem Varaždinske županije održavaju proslave za Vincekovo koje označava početak radova u vinogradu.

Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva se proljeće. Pučka ceremonija uključuje rezidbu trsa i njegovo „krštenje“, a neizostavan dio je i „kićenje“ gorica domaćim kobasicama i špekom koji donose plodnu i rodnu godinu.

Donosimo vam preglwd svih najavljenih proslava.

  • Udruga vinogradara i voćara “Sveti Martin” Varaždinske Toplice poziva sve na Vincekovo 2023. u subotu, 21. siječnja uoči blagdana svetog Vinka s početkom u 14 sati u Valpovcu kod domaćina i člana Udruge Eugena Majcena, dok ceremonijal počinje u 14.30 sati. Za dobru atmosferu pobrinut će se Tamburaški sastav „Ex Fakini”, a dobra kapljica i ukusna jela koje spremaju domaćini su zagarantirani tako da posjetitelji jedino preostaje ponijeti dobru volju

  • Program Voćanskog Vincekovog počinje sutra Svetom misom u crkvi Ivana Krstitelja u Gornjoj Voći u 9 sati. Ako želite malo dulje odspavati, možete se pridružiti pohodu u 10 sati, kod izvora Banjevac. Prijave na pohod otvaraju se u 9.30 kod Banjevca te je u 10 sati polazak prema pitomim voćanskim bregima.

  • Udruga vinogradara i voćara Pinta iz Novog Marofa, u suradnji s Vinarijom Šafran, Općinama Breznički Hum i Breznica, Lovačkim društvom Lisac, DVD-om Ščepanje i Udrugom „Starinski žmaki“ organizira proslavu blagdana Svetog Vinka tradicionalnim okupljanjem i druženjem članova Udruge i građana.Proslava Vincekova bit će održana na otvorenom u subotu 21. siječnja 2023. u vinogradima Šafran u Radešiću. Program će započeti u 12 sati blagoslovom vinograda i vinogradara kod kapelice bl. Alojzija Stepinca i Nevine dječice, a predvodit će je župnik župe Visoko velečasni Ivica Šestak

  • Udruga vinogradara i vinara „Sveti Martin“ Cestica organizira manifestaciju Vincekovo koja će se održati u nedjelju, 22.siječnja 2023.godine s početkom u 14:00 sati.
    Manifestacija će se održati na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marijana Županića na Lovrečan Bregu 13.

  • Udruga vinogradara 'Vinea' Vinica i Općina Vinica pozivaju sve vinogradarke i vinogradare na tradicionalnu proslavu dana svetog Vinka, zaštitnika vinogradara i njihovih vinograda. Vincekovo, obred rezanja trsa i blagoslov početka radova u vinogradu, održat će se 22. siječnja u nedjelju s početkom u 14 sati u vinogradu i podrumu kod obitelji Kovačić Zvonka u Slatnjaku (dolazak pokraj bivše tvornice VIS i dvorca Rupčić)

  • Pod pokroviteljstvom Općine Gornji Kneginec, Udruga vinogradara i voćara "Varaždinbreg" organizira proslavu Vincekovog u nedjelju, 22. siječnja, u 13:30 sati. Vincekovo će se održati kod klijeti obitelji Oreški (Varaždin Breg, Mali Vrh 181, prilaz iz smjera Feljura - odvojak lijevo). Uz rezidbu i zalijevanje trsova po tradicijskim običajima, nastupit će i članovi udruge "Prva kubura Višnjice".

  • Vincekovo u Klenovku će se održati u nedjelju 22. siječnja kod kapele 'Sv. Vinko' u Breziovcu s početkom u 13 sati.

Komentari