Sudjelovala lokalna vatrogasna društva

Oživljena vatrogasna povijest: Ispred Muzeja hrvatskog vatrogastva saznali smo „Kako su požare gasili naši stari“

Objavljeno: 28.08.2016. 09:46

Zadnja izmjena: 28.08.2016. 09:48

Foto: HVZ

Ispred zgrade Muzeja hrvatskog vatrogastva u subotu, 27. kolovoza, saznali smo „Kako su požare gasili naši stari?“ Svi prisutni mogli su vidjeti stare načine gašenja požara – starim pumpama i vozilima, ali i najstariju vatrogasnu opremu…

Vatrogasci DVD-a Strmec Podravski tom su prigodom predstavili rad motornom pumpom iz 1938. godine, koju je u operativno stanje doveo član DVD-a Mihael Šincek. On je upravljao pumpom i tako zainteresiranim posjetiteljima omogućio da vide način rada ovoga povijesnoga vatrogasnog uređaja. Pumpa je nakon demonstracije predana Muzeju hrvatskog vatrogastva, gdje je izložena u stalnom postavu.

– Odlučili smo izložiti pumpu u Muzeju hrvatskog vatrogastva jer ćemo tako omogućiti da veći broj građana vidi dio naše i hrvatske vatrogasne povijesti. – rekla je predsjednica DVD-a Strmec Podravski Nataša Šincek.

Članovi DVD-a Novi Marof predstavili su navalno vozilo TAM 170 iz 1978., koje je još u operativnoj uporabi. Tijekom manifestacije vatrogasci JVP-a Varaždin i DVD-a “Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu” predstavili su moderna vatrogasna vozila i opremu za koja su veliki interes pokazali najmlađi.

Posjetitelji su mogli razgledati stalni postav Muzeja u kojem se nalaze vatrogasne štrcaljke vožnjače, parna vatrogasna štrcaljka, motorne pumpe te odore i kacige, koje su naši vatrogasci koristili krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Prisustvovali su i izložbi naslovnica časopisa “Vatrogasni vjesnik”, koji ove godine slavi 120. obljetnicu postojanja.

– Statični postav Muzeja zanimljiv je posjetiteljima koji ga vide prvi put. Ovakva događanja oživljavanja povijesti i upoznavanja posjetitelja s načinom rada starih vatrogasnih strojeva jamac su da će se posjetitelji rado vraćati u Muzej hrvatskog vatrogastva. – rekao je voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.

Komentari