kobna jašiona

Danas je tu Glazbena škola, a nekada je to mjesto značilo početak kraja varaždinskih Židova

Palača Erdődy u kojoj se danas nalazi Glazbena škola je kroz svoju ne tako davnu prošlost poznata po još nečemu, ne tako lijepom...
Objavljeno: 03.10.2018. 09:20

Zadnja izmjena: 03.10.2018. 11:21

Varaždin je tijekom 17. i 18. stoljeća bio barokna prijestolnica kulture i ekonomskog života te najznačajniji grad kontinentalne Hrvatske. Cvjetala je arhitektura, osobito izgradnja palača po kojima je i danas grad prepoznatljiv, a jedna takva je i palača Erdődy u kojoj se danas nalazi Glazbena škola. No, palača je kroz svoju ne tako davnu prošlost poznata po još nečemu, ne tako lijepom...

Obitelj Erdődy svoju je udobnu i prostranu rokoko palaču na današnjem Kapucinskom trgu podigla sredinom 18. stoljeća. Ta je ružičasta palača sa svojim francuskim vrtom u unutrašnjem dvorištu bila najraskošnija palača u gradu. Nakon svoje prvotne namjene komfornog života, palača je kroz svoju prošlost mijenjala namjene, pa je tako od 1860. godine služila kao vojarna s Jašionom, koja je 1941. godine sudjelovala u nemilom događaju 'čišćenja' Židova iz Varaždina.

Taj najcrniji dan u varaždinskoj povijest, kako ga naziva Varaždinka Eva Ackermann, žrtva ustaškog progona, započeo je 12. srpnja, a trajao je do 14. srpnja 1941. godine kada su izvršena masovna uhićenja varaždinskih Židova, koji su potom odvezeni u Jašionu koja je mogla primiti oko 300 - 350 osoba. Nakon što su ih ustaše sakupili sve na jednom mjestu, transportirani su u Zagreb na 'zatočeničko sabiralište'. U nastavku Eva Ackermann, koja je i sama završila u tom sabiralištu, a potom u konc logoru opisuje taj strašan događaj i atmosferu u Jašioni.

'Najcrniji dan u varaždinskoj povijesti'

- Kasno navečer ispred naše kuće stao je kamion, a u naš stan u Dućanskoj ulici ušla je grupa nepoznatih ljudi koji su potjerali majku, mene i brata na ulicu, u kamion pun Židova. Kamion je naglo krenuo iz Dućanske ulice i doveo nas ispred Jašione gdje su nas izbacili van i ugurali u već punu Jašionu. Tu su već bile skoro sve židovske obitelji iz Varaždina. Stotine Židova sjedilo je na betonskom podu i tu smo ostali do kraja te noći. U jutro su ustaše nahrupile u Jašionu i počeli nas gurati prema vratima gdje smo u redu stajali s našim ruksacima i torbama. Ustaše su nam govorile kako nas vode u radne logore i potjerali su nas prema željezničkom kolodvoru. Kada smo stigli, ispred vagona za stoku podijelili su nas u dvije grupe i ugurali nas u vagon. U polumračnom vagonu krenuli smo mi Židovi Varaždina u deportaciju...prema konc-logorima...- ispričala je Eva Ackermann.

Nakon masovnih uhićenja varaždinskih Židova, Varaždin je postao prvi od Židova očišćenim gradom, a prema procjenama, u zatočeništvo je odvedeno oko 450 osoba. 

 

 

Komentari