Parkovi kreću sa sadnjom novih drvoreda u Varaždinu

Objavljeno: 27.11.2014. 18:26

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Stabla su važan dio arhitekture svake urbane sredine jer utječu na smanjenje stresa i zaštitu okoliša te su ključna za kvalitetu života u gradu.

U gradovima je potreba ljudi za boravkom u prirodi posebno naglašena, a samim time je i značaj zelenih površina u gradovima velik. Ipak, u prostornom se planiranju često vodi neravnopravna bitka između ekonomskih i svih onih drugih argumenata koji opravdavaju povećanje zelenila u urbanim sredinama.

- Prijašnjih godina u Varaždinu se, u usporedbi s drugim gradovima, skromnije ulagalo u sadnju novih stabala. Parkovi su, sukladno Programu redovnog održavanja Grada Varaždina, mijenjali stara i bolesna stabla novim. Međutim, gradske površine su se povećavale, a paralelno s time se razvijala i sva ostala infrastruktura, osim zelenila. Parkovi, kao tvrtka zadužena za zelene površine grada Varaždina, uvijek su isticali važnost održavanja postojećeg i oplemenjivanja gradskih površina novim zelenilom - ističu iz tvrtke Parkovi d.d. te dodaju da jednako kao što se paralelno s razvojem grada mora razvijati i gradska infrastruktura (ceste, kanalizacija i slično), tako se na isti način mora planirati unapređenje zelene infrastrukture, budući da upravo gradsko zelenilo osigurava čist zrak i vodu, čuva bioraznolikost i obogaćuje kvalitetu života u gradu.

- Zbog toga s velikim zadovoljstvom najavljujemo da ćemo ovogodišnje redovite jesenske radove, u pogledu sadnje novih dendroloških vrsta, obogatiti sadnjom novih drvoreda u dijelu gradskog naselja oko Ulica Đure Arnolda i Ulica I. Lalanguea u Varaždinu. Ovaj tjedan započet ćemo s pripremnim radovima sadnje stabala - najavili su iz Parkova.

Do kraja studenog Parkovi će sveukupno posaditi 40 komada lipa – Tila cordata "Greenspire", 15 komada ukrasnih trešnji – Prunusserulata "Royal Burgundy" i 35 komada jasena – Fraxinusexcelsior "Nana". Sadnja stabla obuhvaća kompletnu izmjenu zemlje, gnojenje kompostom, sadnju i učvršćivanje s tri kolca po stablu, a nakon sadnje sanirat će se okolni teren izradom travnjaka, čime će se hortikulturno zaokružiti cjelokupni posao izgradnje drvoreda, a cijelo naselje poprimiti će sasvim novi izgled i dobiti dodatnu vrijednost.

- O zdravlju i opstanku stabala ovisi kvaliteta života u gradu. Zato će Parkovi i dalje poduzimati inicijative usmjerene na sadnju novih stabala, a s tim u vezi otvoreni smo za sve prijedloge naših građana - napominju iz Parkova.

Komentari