Revitalizacija zelenila

Parkovi pokreću analizu zdravstvenog stanja bilja na varaždinskom groblju

Objavljeno: 07.03.2022. 14:27

Zadnja izmjena: 07.03.2022. 14:27

Danas je sastankom u prostorijama Parkova započela suradnja između Parkova i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije na očuvanju zelene baštine Varaždinskog groblja, zaštićenog spomenika parkovne arhitekture.

Kao posebno oblikovano djelo Varaždinsko groblje traje već stotinu godina i valorizirano je kao prostor izuzetno visoke ambijentalne vrijednosti. Napori Parkova oko njege i koncepcije varaždinskog groblja i danas se oslanjaju na ideju oblikovanja koju je imao Herman Haller. Međutim, groblje je živi organizam i na ovom vrtnom ostvarenju vrijeme čini svoje a održavanje zelenila na groblju sve je veći izazov posljednjih godina.

Hallerov koncept uređenja Varaždinskog groblja imao je ideju da se uz pomoć zelenila ujednači razlika između luksuznijih i skromniji grobova. Prisutna su tri visinska plana u percepciji prostora. Najniži plan čine travnate površine upotpunjene grmolikom vegetacijom, slijedeći plan čine zidovi Thuja a treći najviši plan stvaraju visoka bjelogorična i crnogorična stabla iznad kojih se prostire nebo.

Revitalizacija zelenila

Na groblju nalazi oko 146.000,00 m² nasada Thuja. Zelenilo groblja, posebno poznati nasadi Thuja, ali i drugo grmlje i drveće, dosegli su svoju fiziološku zrelost i to se na njima vidi. Klimatske promjene utječu na zdravstveno stanje bilja jer su u posljednjem desetljeću iz godine u godinu zabilježene dugotrajne suše, obilne oborine u kratkotrajnom razdoblju, godišnja doba s izrazito neravnomjerno raspoređenim oborinama i temperaturama znatno višim od prosjeka. To utječe na zdravstveno stanje bilja, posebno na njihovu fiziološku konstituciju. Biljke zbog stresa fiziološki slabe i postaju podložne napadu biljnih bolesti i štetnika i to posebno tujinog krasnika (Palmar festiva) i tujinog potkornjaka (Phloesinus thujae). Promjene u razini podzemnih voda također su uzrok sušenja bilja. Stari dio groblja nekada nije trebao navodnjavanje. Danas se više ne može saditi novi nasad a da se odmah ne postavi i navodnjavanje jer se novozasađene Thuje posuše.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije daje podršku Parkovima u nastojanju da se osigura zaštita ove vrijedne parkovne baštine, za što će se u prvom koraku izraditi analiza zdravstvenog stanja bilja na groblju od za to ovlaštenih stručnjaka. Temeljem tih rezultata izradit će se smjernice za revitalizaciju zelenila na groblju i smjernice za buduće održavanje zelenila na groblju, jer novonastali uvjeti zahtijevaju i drugačije mjere.

Komentari