dohrana za pčele

Pčelarima iz četiri društva Varaždinska županija pomaže s 200.000 kuna

Objavljeno: 18.03.2022. 11:17

Zadnja izmjena: 18.03.2022. 11:20

U Varaždinskoj županiji registrirano je 319 pčelara u četiri pčelarska društva, a svi zajedno imaju gotovo 16.000 košnica i godišnje proizvedu oko 300.000 kilograma meda, no suočavaju se sa sve većim izazovima i ogromnim gubicima u prinosu meda.

Upravo je to bila glavna tema radnog sastanka župana Anđelka Stričaka, njegove zamjenice Silvije Zagorec i pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutina Vinceka s predsjednikom Pčelarskog društva "Čmalico" Bednja Danijelom Godinićem, predsjednikom Udruga pčelara "Pčelarsko društvo" Ludbreg Krešom Piljakom, predsjednikom Pčelarskog društva Varaždin Goranom Dankom i predsjednikom Udruge pčelara "Medarica" Mađarevo Vladom Topolovcem. Sredstva su namijenjena za kupnju šećera, a bit će podijeljena na pčelarska društva na temelju broja košnica. 

- Ekolozi ističu kako se na Zemlji svega 10 posto biljaka oprašuje uz pomoć vjetra, a 90 posto bilja oprašuju insekti, i to pretežno pčele. Upravo zbog toga je čak važnija uloga pčela za održavanje biološke raznolikosti, nego samih pčelinjih proizvoda. S obzirom da se naši pčelari suočavaju sa svim tim problemima, odnosno u pojedinim dijelovima županije u prošloj godini prinos meda je bio manji do 90 posto, odlučili smo im dodatno financijski pomoći. Za četiri pčelarska društva osigurali smo 200.000 kuna - rekao je Stričak.

Komentari