Pčelarska udruga Čmalico iz Bednje održala je u Lepoglavi svoju 7. redovnu izvještajnu Skupštinu. Iako sjedištem vezana za Bednju, Udruga Čmalico uz pčelare iz Bednje okuplja i pčelare s područja Grada Lepoglave i okolice, ukupno njih 62 koji raspolažu s 5100 pčelinih zajednica.

Govoreći o aktivnostima i radu Udruge u protekloj godini predsjednik Udruge Danijel Godinić zaključio je da je plan rada za proteklu godinu ispunjen. Pri tom je nabrojio niz provedenih aktivnosti među kojima se ističu projekt podjele 1500 medonosnih sadnica građanima realiziran uz potporu Grada Lepoglave, projekt Bednjanskog mednog doručka proveden u bednjanskoj osnovnoj školi te njenim područnim odjelima kao i najveći prošlogodišnji projekt realiziran uz financijsku potporu gradova i općina s područja bivše Općine Ivanec, izuzev Općine Donja Voća, a u okviru kojeg je pčelarima podijeljen šećer za prihranu pčela.

Istaknuo je Godinić i da se tijekom protekle godine nastavilo sa školovanjem pčelara te sa sudjelovanjem na raznim manifestacijama i sajmovima na kojima se predstavila Udruga te medni proizvodi njenih članova. Izvješće o radu kao i ostala podnesena izvješća te predstavljene planove za 2020. godinu članovi Skupštine jednoglasno su prihvatili.

 - Uz gospodarski segment vašeg rada, izuzetno je važan i onaj ekološki – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić čestitajući Udruzi i njenim članovima na provedenim aktivnostima. Istaknuo je pri tom odličnu suradnju Udruge s Gradom Lepoglavom koji je uz nabavku 1.5 tone šećera za potrebe prihrane pčela financirao i nabavku medonosnih sadnica podijeljenih građanima.

- Uspjeli smo da se za prehranu djece u vrtićima na gradskom području koristi i med proizveden u našem kraju. Želja nam je i da domaći med uđe u osnovne škole i koristi za prehranu osnovnoškolaca što bi uz izuzetnu korist za zdravlje naše djece bila korist iz za vas pčelare – poručio je gradonačelnik Škvarić te najavio izgradnju tržnice u Lepoglavi u kojoj će se prodavati domaći autohtoni proizvodi, a gdje će prostor za prodaju proizvoda svojih članova moći dobiti i Pčelarska udruga Čmalico. 

Komentari

21.01.2020. 12:02h Zadnja izmjena: 21.01.2020. 12:05