Pčelarska udruga Medarica iz Madžareva na svom području već duže vrijeme u suradnji s vrtićima i osnovnim školama provodi razne aktivnosti usmjerene prema djeci vrtićke i školske dobi svih skupina s ciljem ukazivanja na važnost konzumiranja meda u svakodnevnoj prehrani te zaštite i uloge pčele u očuvanju bioraznolikosti.

Sukladno tome Udruga je bila jako aktivna u zadnje vrijeme tako da je njihov vrijedan član Martin Gašparević održao edukativno predavanje za najmlađe u Dječjem vrtiću Čarobno ogledalce u Varaždinskim Toplicama te dan kasnije u Dječjem vrtiću Novi Marof, gdje mu je asistirala Barbara Kefelja iz Pčelarske udruge Varaždin.

Cilj ovih predavanja je da se kod djece vrtićke dobi probudi svijest o važnosti pčele kao bića koji oprašuje 75 % svih cvjetova na Zemlji te na taj način doprinosi očuvanju mnogih biljaka od izumiranja. Ovim predavanjima želi se ukazati djeci na važnost konzumiranja meda u svakodnevnoj ishrani i za tu prigodu djeca su imala priliku degustirati med koji je donesen na predavanje. Da bi predavanje djeci bilo zanimljivo posebno za ovu aktivnost donesene su pčele u „Apisariju – oglednoj košnici“ što je kod djece izazvalo salve oduševljenja i divljenja tim malim bićima. Djeca su imala prilike promatrati pčelice iz neposredne blizine bez bojazni za svoju sigurnost i osluškivati zujanje tih malih vrijednih kukaca. U drugom dijelu predavanja djeca su imala priliku postati pčelari na jedan dan gdje im je omogućeno da na sebe obuku zaštitnu opremu pčelara što su prihvatili s velikim oduševljenjem. Tijekom druženja djeca su se upoznala i s ostalom opremom koja se koristi u pčelarstvu te su isprobali i zaštitne rukavice, dimilice i druga razna pomagala koja se koriste u pčelarstvu.

Iz Udruge Medarica zahvaljuju tetama iz vrtića „Čarobno ogledalce“ Varaždinske Toplice s voditeljicom Kristinom Šajatović Ledić te također tetama iz gradskog vrtića Novi Marof s ravnateljicom Karolinom Fotak na velikom trudu i radu s djecom tijekom same prezentacije,te koordinaciji u pripremi ove aktivnosti.

Ključne riječi: medarica, projekt, Udruga, udruga,

Komentari

03.05.2019. 09:42h Zadnja izmjena: 03.05.2019. 09:44