PD Varaždin: Početkom svibnja ponovno kreće SOS pčelarska služba

Piše: eVaraždin.hr

Objavljeno: 28.04.2014. 12:47

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 08:27

Foto: Facebook

Početkom svibnja počinje razdoblje prirodnog razmnožavanja pčelinjih zajednica, tako i ove godine Pčelarsko društvo Varaždin organizira službu za zbrinjavanje rojeva pčela u gradu Varaždinu i okolici.

Pčelari će se odazvati na sve pozive koji su zaprimljeni na brojeve glavnog koordinatora službe (Goran Danko 098/183-0456), DUZS 112 i JVP Varaždin 193.

Novost od ove godine je da se volonteri PD Varaždin hvataju u koštac i s osama i stršljenovima kako bi se još više izašlo u susret građanima. Njihovo suzbijanje je besplatno, a od pozivatelja se traži samo da osigura jednu dozu insekticida (plavi Raid) kako se ne bi stvarali dodatni troškovi pčelarima.

- Molimo građane da na telefon daju točne informacije gdje se nalazi pčelinji roj, gnjezdo osa i stršljena, na kojoj visini i kakva je pristupačnost do njega, radi što lakšeg i bržeg djelovanja dežurnog pčelara - napominju SOS pčelari.

Ujedno podsjećaju građane neka pčele koje su u roju ne diraju, gađaju, prskaju otrovima ili vodom ili mašu kako bi ih otjerali, već da pričekaju dolazak dežurnog pčelara i omoguće nesmetan rad.

- Pčele koje su u roju nisu agresivne ni opasne. Roj pčela sam po sebi, zbog velike koncentracije pčela na malom prostoru i njihovog kaotičnog leta, izgleda opasno ali on to nije - ističu pčelari.  

Pčelarsko društvo Varaždin organizira volontersku dežurnu službu za zbrinjavanje rojeva pčela kako bi pomoglo i osiguralo u prvom redu građane grada Varaždina i njegove okolice, te kako bi se spasile pčele od uništenja, jer je poznato da je pčela postala ugroženi insekt kako u prirodi tako i kod držaoca pčela, naročito zbog prekomjerne upotrebe pesticida.

- Zato smatramo da je potrebno zaštiti svaku pčelinju zajednicu jer bez pčela neće biti ni oprašivanja, a bez oprašivanja neće biti ni biološke raznolikosti u prirodi. Pčelar sa svojim pčelama oprašivanjem doprinosi društvenoj zajednici u prosjeku sa 30-50% većim prinosima na poljoprivrednim i voćarskim kulturama, kao i s boljom kvalitetom ploda. Pa tako i apeliramo na sve građane da budu tolerantni prema susjedima pčelarima i pčelama jer su naše pčele oprašile i vaše voćke - poručuju SOS pčelari.

Komentari