iskustva iz finske

Pedagoginja u vrtiću ''Zeko'' boravila u Finskoj i podijelila iskustva: ''Djeci se ne zabranjuju mobiteli, a učitelji su jako cijenjeni''

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.08.2018. 12:52

Zadnja izmjena: 27.08.2018. 12:53

U okviru Erasmus+ KA1 projekta Ukorak s vremenom za europski vrtić, Ana Koren Friščić, pedagoginja u Dječjem vrtiću “Zeko” u Varaždinu, boravila je tijekom srpnja 2018 u gradu Joensuu u istočnoj Finskoj, u kolijevci finskog obrazovanja i sveučilišnom centru koji obrazuje većinu finskih učitelja. 

Kako prepričava pedagoginja Koren Friščić, i dok u Hrvatskoj ravnatelji i učitelji već godinama vode borbu s mobitelima svojih učenika, važu i odlučuju o zabranama, za to vrijeme njihovi kolege 2000 km sjevernije svakodnevno planiraju i ostvaruju dobar dio nastave učenjem upravo uz pomoć pametnih telefona.

- Umjesto da zabranjuju djeci nešto što je dio svakodnevnog života, škole u Finskoj odgovorno su se prihvatile zadatka i promislile kako izvući najveću dobit i poučiti djecu sigurnom korištenju tehnologije kao alata za učenje. U Finskoj svaki prvoškolac treba imati pametni telefon (u slučaju lošijih ekonomskih prilika, škola je dužna osigurati ga svakom djetetu), a svaki učitelj ima kontinuiranu podršku u smislu edukacije o upotrebi tehnologije u obrazovne svrhe - prepričava Ana svoje iskustvo. 

''Učitelji uživaju najveće poštovanje''

Prema riječima pedagoginje, najsuvremenija oprema u školama odraz je visokog standarda zemlje, no fascinira činjenica da se za svaku nabavku opreme ili kod gradnje novih škola prvo pita učitelje; učitelj koji će koristiti opremu odabire točno ono što mu je potrebno u nastavi i zajedno s arhitektom planira izgled svoje učionice.

- S plaćama između tri i četiri tisuće eura (bruto) i velikim poštovanjem koje uživaju u društvu, učitelji su zadovoljni i motivirani. Ravnatelji škola iznad svake ekonomije i menadžmenta stavljaju pedagogiju, ona je u školi najvažnija; svaki učitelj povrh svega je pedagog - za kraj govori Ana. 

 

Komentari