festival u moslavni

Pera i kram pogačke iz Madžareva predstavljene na Festivalu slastica „Kriški oblizeki“

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 28.08.2017. 08:27

Zadnja izmjena: 28.08.2017. 08:29

Ove godine održao se jubilarni 20. Festival slastica ''Kriški oblizeki'' u Moslavini u mjestu Križ. Već tradicionalno volonteri Projekta "Grofica Lujza" sudjeluju na tom poznatom festivalu na kojem volonteri predstavljaju starinske kolače koji su se spremali u seljačkim kućama još u vrijeme grofice Lujze.

Ove godine predstavili su peru - kolač sa nadjevom od sira i kram pogačke odnosno pogačice sa čvarcima. Peru koja je ove godine i nagrađena na Festivalu pripremila je Štefanija Vuk, a pogačice Ana Martan. U prigodnoj kuharici recepata predstavljen je i Projekt "Grofica Ljuza" te objavljen životopis dobre grofice Lujze.

- Iznimno nam je drago što su svake godine naše starinske slastice zamijećene na ovoj hvalevrijednoj manifestaciji i pohvaljene od strane stručnog Povjerenstva Festivala. Također je zamijećen i naš izložbeni prostor koji uvijek zaokupi posjetitelja ne samo ukusnim slasticama već svojom jednostavnošću, tradicijskim posuđem, papirnatim i svježim autohtonim cvijećem kao i vezenim tekstilnim predmetima.- istaknuo je Tibor Martan, idejni začetnik i voditelj Projekta posvećenog grofici Lujzi Erdődy.

Zahvalio je također i organizatorima što su prepoznali vrijednost Projekta te su u kuharicu recepata Festivala uvrstili i fotografije i životopis velike humanitarke našeg kraja grofice Lujze Erdődy te tako pripomogli predstavljanju lika i djela grofice Lujze široj javnosti.

Vrijedno je istaknuti kako je glavna nagrada Festivala Lauret „Mira Todorić“ pripala Nikolini Horvat Rabuzin iz Varaždina. Ona je uspješno na Festivalu predstavila svoje viđenje „slatkog“ starinskog namještaja i posoblja seljačke kuće.

Komentari