PUTUJU SVIJETOM I UČE

'Perpetuum mobile': Varaždinski maturanti i ove godine na dvotjednu nastavu u Njemačku i Finsku

Objavljeno: 08.03.2016. 18:33

Foto: SPŠ

I ove školske godine učenici Strojarske i prometne škole iz Varaždina nastavljaju sudjelovati u projektu mobilnosti Perpetuum mobile 2, koji je pokrenut lani...

U provedbi spomenutog projekta sudjeluju Škola za cestovni promet iz Zagreba kao nositelj projekta te Gospodarska škola iz Čakovca i Strojarska i prometna škola kao partneri.

U sklopu projekta učenici završnih razreda sektora promet i logistika - zanimanja vozač motornog vozila, tehničar cestovnog prometa i tehničar za logistiku i špediciju, obavljaju dvotjednu praktičnu nastavu u Njemačkoj, Finskoj i Sloveniji.

Cilj projekta je povećanje kvalitete poučavanja u svim školama pošiljateljima kroz iskustvo pratitelja, a kroz iskustvo učenika stjecanje teorijskog znanja i praktičnog iskustva, doznajemo od prof. Ksenije Perhaj.

- Učenicima je projektom omogućeno upoznavanje drugačijeg načina života, obrazovanja i rada, snalaženje u novim situacijama, razvijanje jezičnih vještina, razvijanje sposobnosti samostalnog rada što će učenicima itekako pomoći kod zapošljavanja. Učenici koji su odabrani za sudjelovanje u mobilnosti prije odlaska imaju obveznu jezičnu, logističku, pedagošku i kulturološku pripremu organiziranu unutar škole – naglasila je Perhaj.  

Komunikacija na stranim jezicima

Tijekom dva tjedna, koliko traje mobilnost, učenici obavljaju praktičnu nastavu u špediterskim, logističkim i prijevoznim poduzećima u Njemačkoj i Sloveniji te u strukovnoj školi u Finskoj.

Isto tako, imaju priliku upoznati se s kulturnim nasljeđem zemlje domaćina te usavršiti komunikaciju na stranom jeziku. Nakon završetka mobilnosti svi učenici dobivaju potvrdu o sudjelovanju u mobilnosti.

Dvije grupe učenika su se već vratile s mobilnosti. Prva grupa učenika u pratnji prof. Sanje Županić obavljala je praktičnu nastavu u poduzećima u Njemačkoj.

Tako su učenici Silvestar Besak, Kristijan Mašić i Nikola Vincek iz 3h razreda, Tihomir Dvorski, Iva Novak i Lucija Sambol iz 4b razreda te Leon Bosilj, David Posnjak, Mario Rogina i Patricija Šreter iz 4d razreda zajedno s prof. Sanjom Županić boravili od 1. studenog do 14. studenog u Frankfurtu.

Aktivni i vikendom

- Učenici su praktičnu nastavu obavljali u logističkoj tvrtci Quehenberger Logistics DE GmbH i NLS-EuroLuftfracht Service GmbH u Frankfurtu te City-Bus Mainz GmbH u Mainzu. Učenici su se upoznali s poslovanjem poduzeća i sa svom dokumentacijom koja je potrebna za rad. Nakon napornog rada te vikendom, učenici su istraživali Frankfurt i pisali dnevnik rada i dnevnik kulturnih aktivnosti – ističe Perhaj.

Druga grupa učenika u pratnji Darinke Lončar Kočić, mag.ing.traff., provela je od 7. do 21. studenog mobilnost u gradu Tampere u Finskoj.

Učenice Dorotea Komes i Josipa Prstec iz 4.d razreda te učenici Filip Dvanajščak i Filip Vrbanec iz 4.b razreda praktičnu su nastavu obavljali u strukovnoj školi Tampere Vocational College Tredu u suvremeno opremljenom logističkom odjelu koji u potpunosti može simulirati radni proces.

- Učenici su kroz praktične zadatke upoznali i koristili viličare i ostalu skladišnu mehanizaciju i opremu prateći računalni program za programiranje, organizaciju skladišta i skladištenje robe, simulator vožnje kamiona, kamione i prihvatne rampe, servisne radionice i drugo – zaključila je Perhaj.

U slobodno vrijeme učenici su istražili kulturne i povijesne znamenitosti gradova Tampere i Helsinki, a posjetili su i hokejsku utakmicu.

Komentari