VŽ SPORT

Pet događaja koji su obilježili varaždinsku sportsku 2020. i koji će najviše utjecati na 2021. godinu

Objavljeno: 02.01.2021. 11:52

Zadnja izmjena: 02.01.2021. 12:09

Prošla 2020. godina po mnogočemu je bila različita od brojnih drugih godina na planu sporta, a sve uzrokovano pandemijom koronavirusa. Najočitije je to na globalnom planu, otkazane su olimpijske igre i brojna svjetska prvenstva i velika natjecanja. Međutim, utjecaj korona-godine u sportu stigao je i do rekreativaca i najmlađih sportaša u svakoj lokalnoj zajednici.

Tako su i na varaždinskom području bila obustavljena sva sportska natjecanja i treninzi, ali su se neki od njih počeli prije, a neki kasnije prilagođavati novonastalim uvjetima. Kako je sve to izgledalo u prošloj 2020. godini i što će sve ostaviti traga u 2021. godini, pokušali smo sažeti u pet ključnig događaja u varaždinskom sport.

Pandemija koronavirusom

Kao i svugdje i varaždinski sportaši i rekreativci pamtit će 2020. godinu po restrikcijama u njihovim treninzima i natjecanjima. Profesionalni sportaši i oni koji se natječu u najvišim rangovima nacionalnih liga prvi su pronašli načina da se prilagode novonastalim uvjetima i nastave raditi u „novo normalnim“ uvjetima. Međutim, najviše će se posljedica osjetiti u 2021. godini ali i kasnije u radu s mlađim uzrasnim kategorijama. Školske dvorane ostale su zatvorene, mlađe uzrasne kategorije nisu mogle trenirati i baviti se sportom. Tako će dugotrajne posljedice osjetit će najviše dvoranski sportovi, te posebno ekipni sportovi.

Ostanak NK Varaždin u Prvoj ligi

NK Varaždin u sezoni 2019/20. borio se za ostanak u HT Prvoj ligi. Dolaskom trenera Samira Toplaka i uz malu pomoć pauze u natjecanju, tijekom lockdowna, momčad se resetirala i postala hit prvenstva. Dobro je krenulo i u sezoni 2020/21, bez obzira na promjene igrača, ali je onda uslijedio nrgativan niz koji je stajao Toplaka mjesta trenera. U ovoj godini ponavlja se scenarij iz prošle, s novim trenerskim tandemom Kastel-Jertec. Traže novu – pobjedničku formu, nakon zimske stanke. Što su naučili iz prošle turbulentne sezone i hoće li ponoviti proljetni rezultatski uzlet ubrzo ćemo saznati.

GRK Varaždin 1930 – od posljednjih do prvih

Još jedna ekipa iz tradicionalnog varaždinskog sporta pokazala je žilavost i prilagodljivost novim uvjetima. U prošloj sezoni borili su se za ostanak u Paket24 Premijer ligi, u kojoj su zbog prekida natjecanja ostali bez većih stresova. U novoj sezoni pokazali su da s trenerom Damirom Turkovićem mogu napraviti puno više. Polusezonu završili su bez poraza i pokazali su kako se nedostaci i objektivne poteškoće, nekada mogu pretvoriti i u prednost. Individulanim radom i treninzima nadoknadili su neigranje utakmica i kandidirali su se za Ligu za prvaka. Hoće li to iskoristiti – samo je na njima.

STK Starr – organizator i natjecatelj

Trostruki ekipni prvak Hrvatske pronašao je kako se prilagoditi novim uvjetima i među posljednjima je u ožujku prošle godine organizirao veliku sportsku priredbu u Varaždinu. Europsko prvenstvo u stolnom tenisu održano je po novim epidemiološkim pravilima i sve je organizacijski proteklo na najvišem nivou. Međutim, osjetili su i velike probleme tijekom priprema za novu sezonu. Zbog pandemije, vizama, testiranja i nesporazuma sa savezom ostali su bez dijela ekipe, koja se ostala izvan Hrvatske. Međutim, nastavljaju borbu za svoja prava i među prvima, već u siječnju 2021, planiraju organizirati novi turnir na visokom europskom nivou.

ŽNS Varaždin – podizanje kvalitete natjecanja

U Županijskom nogometnom savezu Varaždin, bez obzira na objektivne poteškoće izazvane pandemijom i dalje su nastavili raditi na podizanju kvalitete infrastrukture županijskih nogometnih klubova. Uz konstantnu i dobru komunikaciju sa svim klubovima uspješno su „plivali“ između sportskih potreba i propisa stožera. Od kada je uvedena obveza snimanja utakmica u 1. ŽNL, te nakon brojnih pozitivnih efekata te veće medijske prisutnosti, i za sve klubove 2. ŽNL nabavili su kamere i uveli tu obvezu. Najviše koristi zasigurno su imali mladi igrači te je to još jedan od specifilnih načina da se podigne kvaliteta ali i još više privuku mladi u nogomet.

Komentari