završena restauracija

Pil Svetog Ivana Nepomuka ponovno na svom starom mjestu u Vinici

Objavljeno: 31.03.2017. 15:15

Zadnja izmjena: 31.03.2017. 15:19

Nakon restauracijena svoje staro mjesto postavljen je jedan od najvrednijih baroknih kamenih pilova - pil Svetog Ivana Nepomuka tako da ponovno krasi zdenac i vinički trg.

Od kraja prošle godine pil koji se zbog svoje ljepote i vrijednosti uživa status zaštićenog kulturnog dobra  nalazio u radionici akademskog kipara Stjepana Jerkovića gdje je u cijelosti restauriran i konzerviran. Pilu je bila neophodna temeljita obnova  jer su tijekom godina,   pod utjecajem  atmosferskih prilika nastala brojna oštećenja i na postolju i na samom kipu.  

Sveti Ivan Nepomuk češki je mučenik i svetac, zaštitnik mostova, zagovornik protiv poplava i, prema legendi, ispovjedne tajne , a njegov kult i štovanje  bilo  su rašireni u zemljama srednje Europe. Na području Općine Vinica u okviru EU projekta izrađena je i replika Sramotnog stupa (Prangera) koja će se kroz par dana postaviti na prvobitno mjesto, ta renutno se izvode i radovi sanacije kuće  u stilu tradicijske kuće s okolišem

- I naši partneri u projektu također će organizirati niz zanimljivih priredbi, sajmova, radionica i sl. o  čemu ćemo redovito obavještavati sve naše mještane - rekao je tom prilikom načelnik Općine Marijan Kostanjevac.

Komentari