PROČITAJTE NOVOSTI

Planinarska građa Hrvatskog planinarskog saveza seli se u Ivanec!

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.02.2020. 09:40

Zadnja izmjena: 06.02.2020. 09:42

Muzejska i arhivska građa Hrvatskog planinarskog saveza, vezana uz hrvatsko planinarstvo, seli se u Muzej planinarstva Ivanec! On će time postati središnje mjesto prikupljanja, čuvanja i izlaganja kompletne muzejske i arhivske građe koja se odnosi na povijest i sadašnjost nacionalnog planinarstva.

Njime su Muzej obvezao da će prikupljati, čuvati i javnosti izlagati građu značajnu za razvitak hrvatskog planinarstva te je javnosti učiniti dostupnom putem stalnih postava, izložbi, predavanja i sl. HPS se obvezao da će trajno skrbiti o pribavljanju predmeta, dokumenata i druge građe za zbirku te iz svoje imovine izdvojiti i muzeju na čuvanje povjeriti predmete i drugu građu od nacionalnog značaja.

Koju će građu, nakon uređenja i otvaranja muzeja, moći vidjeti posjetitelji?

Među zanimljivijim izlošcima bit će šatori i originalne zastave s hrvatskih ekspedicija na Himalaji, originalne video vrpce s prvim filmskim snimkama hrvatskih planina, starinski cepini i skijaški štapovi, plakati i transparenti raznih ekspedicija na najviše svjetske vrhove, fototeka od više stotina/tisuća fotografija o razvoju planinarstva do Drugog svjetskog rata i nakon njega itd.

Kao poseban raritet izdvajamo fotografiju prve planinarske knjige na svijetu „Planine“ Petra Zoranića te fotografije uspona Dragojle Jarnević (poznate književnice, pedagoginje i prve hrvatske alpinistice) na Okić iz 1843. godine. Naravno, sastavni dio izložbe bit će i povijest i sadašnjost ivanečkog planinarstva.

 

 

Komentari