konferencija za medije

Po uzoru na britansku i druge svjetske Vlade, Varaždin pokrenuo ''Portal otvorenih podataka''

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar predstavije je danas „Portal otvorenih podataka Grada Varaždina“. Radi se o novoj web stranici koja omogućuje strojno čitljive podatke, a na kojem između ostalog imate uvid u proračunske dokumente.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.02.2020. 11:59

Zadnja izmjena: 27.02.2020. 11:59

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar predstavio je danas „Portal otvorenih podataka Grada Varaždina“. Radi se o novoj web stranici koja omogućuje strojno čitljive podatke, a na kojem između ostalog imate uvid u proračunske dokumente.

Korisnici će sve podatke moći pregledavati online, sa samom portalu, a moći će i skidati sve podatke koji će biti vezani za već spomenuti proračun, registre, javne nabave i slično, odnosno većinom će to biti financijski podaci. - Ova nova web stranica koštala je samo mog vremena i znanja s obzirom da sam se bavio s tim. Radi se o softveru otvorenog koda sa slobodnim licencama - objasnio je Zlatan Avar.

Inače, servis CKAN je vodeća svjetska open-source platforma za podatkovni porta i pokreće raznovrsne službene i društvene podatkovne portale za lokalnu, državnu i internacionalnu upravu, kao što su Vlada Velike Britanije data.gov.uk Europska Unija europeandataportal.eu, Brazilska vlada dados.gov.br, Portal Nizozemske Vlade, kao i gradske i međugradske web stranice u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Argentini, Finskoj.

Portal otvorenih podataka možete posjetiti ovdje.

 

 

 

Komentari