Zaželi – program zapošljavanja žena

Lepoglava sudjeluje u programu zapošljavanja žena pod nazivom „Zaželi“

Grad Lepoglava

Objavljeno: 20.07.2017. 08:39

Zadnja izmjena: 20.07.2017. 08:39

Društvo Crvenog križa Varaždinske županije sa zainteresiranim jedinicama lokalne samouprave održalo je jučer radni sastanak na kojem je predstavljen program „Zaželi – program zapošljavanja žena“ koji se odnosi na zapošljavanje žena na poslovima brige za starije sugrađane.

Sastanku je ispred Grada Lepoglave nazočio i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u lipnju je objavilo otvoreni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz fondova EU pod nazivom „Zaželi – program zapošljavanja žena“. Ovaj program je vrijedan ukupno 400.900.000,00 kn, a financirat će se u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“ iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

- Mislim da sam već dosadan oko ponavljanja jedno te iste rečenice kad kažem da Grad kao jedinica lokalne samouprave ne zapošljava ljude već to radi privatni sektor, odnosno poduzetnici koji su generator gospodarskih aktivnosti svake lokalne zajednice. Ipak, Grad može pomoći prilikom zapošljavanja provođenjem određenih projekata, a jedan je takav i nastavak projekta „Zaželi“ u kojem smo sudjelovali lani, a kojim nastojimo zaposliti nekoliko žena koje će skrbiti o našim najstarijim sugrađanima – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač i dodao kako bi Grad Lepoglava zaposlio do deset žena s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, posebice radi činjenice da će se kao sudionice ovih aktivnosti uključivati žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada, a koje će skrbiti o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju.

Projekt provode JLS i udruge

Zahvaljujući ovome projektu na području cijele Hrvatske planira se zaposliti 3045 žena koje će raditi na poslovima potpore i podrške te brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju u njihovim zajednicama, a projekti će se provoditi u teško dostupnim područjima (ruralna područja i otoci) te u onim područjima u kojima je stopa nezaposlenosti i stopa dugotrajne nezaposlenosti viša od hrvatskog prosjeka.

Projekt će provoditi jedinice lokalne uprave i samouprave i udruge u trajanju do 30 mjeseci, a namijenjen je zapošljavanju žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja i beskućnice.

- Ovo je još jedna u nizu konkretnih aktivnosti proaktivne socijalne politike Grada Lepoglave – zaključuje Kovač.

Komentari